Wahlström och Widstrand, 2021-12-17

Foto: Kayne Clarke

Axel Burénius nomineras till Katapultpriset

Axel Burénius är en av de fem författare som nominerats till Katapultpriset för sin bok Dödsängel. Vinnaren offentliggörs på Katapultkvällen som äger rum i samband med Littfest i Umeå den 17–19 mars 2022. Priset delas ut till 2021 års bästa skönlitterära debut.

Om boken

Dödsängel är en roman om dödens verkningsgrader, om att försöka förstå och hantera meningslöshet, frånvaro och slump. En tät, nervig berättelse som tar sin utgångspunkt i en trafikolycka utanför Bollnäs och som ytterst handlar om medmänsklighet. Lastbilschauffören Ivar Järve får tre unga människors liv på sitt samvete och plötsligt förändras allt. Intensivt medveten om allt i sin närhet, om ljuden och snön, inleder Ivar ett samtal med sig själv. En svindlande tankeström tar form där det vardagliga ställs mot det extraordinära; en kontemplation över livet och döden.

Axel Burénius

Axel Burénius är född 1989 och kommer från Täby utanför Stockholm. Han har tidigare gått författarutbildningen på Biskops-Arnö och har en magisterexamen i slaviska språk. För närvarande bor han i Nottingham och skriver på en avhandling om Svetlana Aleksijevitj. Dödsängel är hans debutroman.

Katapultpriset

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991, och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år.

De övriga nominerade Sofia Dahlén, Aya Kanbar, Nina Pascoal, och Quynh Tran.