Wahlström och Widstrand, 2021-10-13

Foto: Kayne Clarke

Axel Burenius debuterar med roman om dödens verkningsgrader

Axel Burenius debutroman Dödsängel är en berättelse om dödens verkningsgrader, om att försöka förstå och hantera meningslöshet, frånvaro och slump. Axel Burenius berättar om boken i Gamla stans bokhandel i Stockholm kl 17.00-18.00 den 18 oktober. Läs mer om evenemanget.

Axel Burénius är född 1989 och kommer från Täby utanför Stockholm. Han har tidigare gått författarutbildningen på Biskops-Arnö och har en magisterexamen i slaviska språk. För närvarande bor han i Nottingham och skriver på en avhandling om Svetlana Aleksijevitj.

Om Dödsängel

”Det minnesvärda är inte minnesvärt. Det högtidliga är trivialt. Det exceptionella är betydelselöst. Det banala är väsentligt. Det är i det vardagliga, det lilla och triviala som det verkliga dramat utspelar sig, för det är där vi tillbringar den förkrossande merparten av våra liv.”

I ymnigt snöfall kör lastbilschauören Ivar Järve från Stockholm till Trondheim. Strax norr om Bollnäs kommer en mötande personbil över i hans körfält – kollisionen är oundviklig. Ivar överlever men de ungamännen i personbilen dör. Vilka var de? Vad hann de tänka under sina sista ögonblick? Och hur kommer olyckan att förändra Ivars eget liv? Medan dagen övergår i natt har Ivar ett samtal med sig själv, ett samtal som kretsar kring de döda såväl som de levande.

Sagt om boken

"Dödsängel är en mycket läsvärd bok av en stilsäker debutant: Axel Burénius (f. 1989). Den rymmer många insiktsfulla tankar om människan och vad som utgör ett liv, och perspektivet är väldigt lyckat, där den ofrivillige och oskyldige förövaren, och hans kamp mot sin ångest, står i fokus." /Dan Brundin, BTJ-häftet