Wahlström och Widstrand, 2023-10-12

Foto: Pekka Mustonen

Aleksis Kivi-priset år 2023 tilldelas författaren Rosa Liksom

Författaren Rosa Liksom tilldelas det prestigefyllda finska Aleksis Kivi-priset. Priset, som delas ut på Aleksis Kivi-dagen – den finska litteraturens dag – premieras en författares livsverk inom den finskspråkiga skönlitteraturen.

De senaste åren har priset utdelats vart tredje år i och med att Eeva Kilpi fick priset 2017 och Helena Sinervo 2020. Men före Kilpi fick Pirkko Saisio priset 2016.

Om författaren

Rosa Liksom är en pseudonym för Anni Ylävaara, föddes 1958 i gränsbygden kring Övertorneå i Finland. Hon är mest känd som prosaförfattare men har också skrivit dramatik och barnböcker. Hon har blivit översatt till 26 språk. Som en av landets största kulturpersonligheter och mångkonstnärer målar hon även tavlor och tecknar serier. År 2011 belönades hon med Finlandiapriset för sin bok Kupé nr. 6 (på svenska 2012) som också filmatiserats. Därefter följde Sånt är livet (2015) och Överstinnan (2019, övers. Janina Orlov). Rosa Liksom belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2020 och nominerades till Finlandiapriset 2021 för sin senaste bok Älven.

Om Älven

Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder, och hennes gravida mamma och Farbror har lämnat gården. Flickan tillsammans med en piga, som själ evakuerats från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Det är en marsch fylld av strapatser: hunger, kyla, höstens framfart och ett virrvarr av människor och djur på väg undan kriget. Älven är pen gång tidlös och dagsaktuell.

Rosa Liksom skildrar ett stycke närhistoria som belyser en undanskymd företeelse – de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.

Översättning av Janina Orlov

Läs en artikeln: Rosa Liksom: ”Älven är en roman som andas lugnt”