Wahlström och Widstrand, 2019-08-26

Foto: Alexander Mahmoud

Alba Mogensen debuterar med Hon den roliga

Journalisten Alba Mogensens liv stod på spel när en bil i åttio kilometer i timmen körde rakt in i henne. Olyckan kom att inspirera henne till att skriva sin debutroman Hon den roliga.

Alba Mogensen skrev bokens tre första sidor i ett morfinrus efter att kommit hem från sjukhuset. Först två och ett halvt år senare tog hon upp romanskrivandet samtidigt som hon arbetade på P1 i Stockholm. Därefter sade Alba upp sig från jobbet, flyttade till New York och färdigställde boken.

Läs här när Alba berättar om olyckan.

Om Hon den roliga

När hon skrattade var det en helt ny grej. Det var som ingenting jag hade varit med om förut. Hon valde att bli glad. Skrattet var inget som kom till henne, det var hon som valde det. ”Har du lust att dra?” sa jag och hon nickade. I en kruka med en citronplanta fimpade jag min cigg, Joan högg en flaska bubbel på väg mot dörren och så sprang vi nerför trapporna. Ingen märkte att vi försvann eller vår stöld, men egentligen var det väl inte heller därför vi hade så bråttom.

En Volvo med smutsiga rutor tappar greppet omlandsvägen och där står nittonåriga Joan. Hon klarar sig från döden med bara centimeter. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp samtidigt som hon tvingas ta ställning till en helt ny identitet: den som överlevare. Hemma i den sommarvarma lägenheten i Malmö väntar Maccen, Joans bästa vän, han som håller hennes huvud när hon dricker vatten och tar med henne till havet, där man ser Danmark om man kisar. Tillsammans försöker de hitta en riktning i livet. Hon den roliga är en roman om kroppens minne, hjärnans mekanismer och om hur mycket sorg en vänskap tål.

Röster om Hon den roliga

"Mogensen skriver klart och enkelt och lite fult på ett sätt som jag tycker mycket om. Jag tänker på författare som Sara Villius och Amanda Svenssons tidiga romaner." Anna Hallberg, Dagens Nyheter

"Jag tycker väldigt mycket om Alba Mogensens roman, ja, jag blir faktiskt ibland riktigt gripen av den. Mest för att den är så skyddslös och oförställd, bara allvarsamt driven av den berättelse den vill förmedla." Anina Rabe, Kulturnytt

"Det kunde ha lett till en brist på distans och alltför mycket sjukdetaljer men Alba Mogensen, bara 24 år (och radiojournalist) tycks mig som en fix och färdig, nästan avspänd författare. Hon kan redan den svåra konsten att skriva undertext. Hon har en självklar och musikalisk, luftig och cool lakonisk stil som snarare antyder än larmar." Pia Bergström, Aftonbladet

Om Alba Mogensen

Alba Mogensen är född 1995 och bosatt i Malmö. Hon är journalist och har bland annat arbetat för Sveriges Radio. Hon den roliga är hennes debutroman.