Wahlström och Widstrand, 2023-11-14

Vårkatalogen 2024 är här – bläddra och läs om utgivningen

Bläddra i katalogen

Välkommen till Vårens böcker 2024

Måndag morgon efter Bokmässan – ja, det är lite konstigt att cyklerna gör att vi ska skicka vårkatalogen till tryck denna vecka. Men efter många år där Bokmässan varit nästan ett nödvändigt ont har den nyss avslutade fått mig att redan längta till 2024, då Wahlström & Widstrand dessutom har en rad årsdagar att uppmärksamma!

Cecilia Hansson har blivit besatt av Franz Kafka och den 3 juni är det hundra år sedan han dog. Cecilia knyter ihop norra Sverige och Centraleuropa via sig själv. Två lungor som möts, Cecilias egen "Kafkalunga" och så Kafkas. Håll ut till augusti.

I april är det också tvåhundra år sedan Lord Byron dog. Gunnar Harding, som är en av våra främsta poesiöversättare, har översatt honom tidigare och aldrig kunnat sluta, så mer kommer. Men vi behöver vänta till i sommar. Just nu går Hardings översättningar under den ljuvliga arbetstiteln O dåna Ocean.

Den 17 april är det tio år sedan den colombianske Nobelpris­tagaren Gabriel García Márquez avled. Kortromanen Vi ses i augusti har alltsedan den över världen högt älskade författarens död bevarats i ofärdigt skick av hans arvingar, men utkommer nu för första gången i varsam redigering av hans sista förläggare och i en rad länder samtidigt. Hanna Nordenhök har översatt och skrivit förord.

Maria Såthe
Litterär chef och förläggare