Wahlström och Widstrand, 2023-05-02

Foto: Privat

Tecknaren Per Åhlin har avlidit

Tecknaren Per Åhlin har gått ur tiden – 91 år gammal.

Per Åhlin var en av Sveriges mest erkända tecknare men också animatör, konstnär, formgivare och filmregissör. Tage Danielssons saga om Karl-Bertil Jonsson publicerades ursprungligen som julberättelse 1964 med Per Åhlins fina illustrationer.

Per Åhlin växte upp i Åby utanför Växjö. Träffade Hasse och Tage i slutet av 60-talet och tillsammans gjorde Sveriges första animerade långfilm, I huvudet på en gammal gubbe. Efter följde flera filmer som vunnit svenska folkets hjärtan, såsom Dunderklumpen och Karl-Bertil Jonssons julafton.

För Dunderklumpen fick han en guldbagge 1974 och tilldelades ytterligare en guldbagge 1989 för kreativa insatser med motiveringen: ”För Resan till Melonia och för hans unika insatser i svensk tecknad film".

Om boken

Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. 2021 gavs sagan ut på nytt i bokform; en jubileumsupplaga med Per Åhlins personliga berättelse om filmens kreativa och tidspressade tillblivelse och med filmens kompletta storyboard som extra bonusmaterial.

Den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren har älskats av den svenska publiken och blivit synonym med svensk jultradition. Många av filmens karaktärer har även letat sig in i folksjälen och blivit klassiska, som exempelvis Karl-Bertils far, varuhusdirektören Tyko Jonsson, som då han får reda på att hans son stulit julklappar av rika personer för att ge till fattiga, utbrister: "Jag har närt en kommunist vid min barm!" Och Karl-Bertils ömma moder som bjuder sin son på frukost på sängen och byrådirektör H.K. Bergdahl som när Karl-Bertil tvingas berätta vad han gjort säger: "Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!"

Per Åhlin ger oss i denna jubileumsutgåva en unik insyn i hur det gick till att skapa filmen; från storyboard till slutklippning – dagen före julafton 1975.