Wahlström och Widstrand, 2019-10-24

Foto: Amela Muratspahic

Skuggjägaren nomineras till Årets bästa svenska kriminalroman

Nu har Svenska Deckarakademin avslöjat sina nomineringar för de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna 2019. Camilla Grebe nomineras för Skuggjägaren till Årets bästa svenska kriminalroman.

Skuggjägaren

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.  Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag. Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Camilla Grebe

Debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. 2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade "Sniper". I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s "rising stars" 2016. Årets därpå kom den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret: Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito.

Nominerade på andra förlag

Christoffer Carlsson: Järtecken

Kjell Eriksson: Den skrattande hazaren,

Erik Axl Sund: Dockliv

Jane Harper: En förlorad man

S.A.: Lelchuk: Rädda mig från farliga män

Manda Scott: Förrädare

Jo Spain: Förlåt oss våra synder

Sarah Vaughan: Efter skandalen