Wahlström och Widstrand, 2022-08-09

Foto: Anton Soggiu

Polisen som blev framgångsrik kriminalförfattare

Under tjugo år arbetade Jørn Lier Horst som utredningsledare, precis som William Wisting.  I den nya boken Gränslös, som har gått som sommarföljetong i Dagens nyheter, dras Wisting in ett nytt kriminalfall med många förgreningar. Nu finns boken även ute på bokhandelsdiskarna och i strömningstjänsterna. 

Foto: Anton Soggiu

Storsäljande prisbelönt kriminalförfattare

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest välrenommerade kriminalförfattare. Man har räknat ut att han under butikernas öppettider säljer en bok var 15:e sekund hemma i Norge. Han har mottagit flera stora priser för sina böcker, däribland Glasnyckeln.

Förutom böckerna om Wisting har han skrivit tre böcker tillsammans med Thomas Enger. Men Jørn Lier Horst skriver inte enbart för vuxna utan även för barn. Det har blivit över trettio deckare i två serier: Clue och Dubbeldeckarna. Jørn Lier Horst bor i Stavern i södra Norge med hustru och hund. Han har två vuxna barn. Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen är en av hans favoritböcker.

Polisarbete är ett lagarbete

Under tjugo år arbetade Jørn Lier Horst som utredningsledare, precis som William Wisting. Erfarenheterna från polisyrket är grundpelaren för böckerna. Lier Horst:" det är mer true crime än vad det verkar, eftersom allt bygger på mina erfarenheter som polis". Kommissarie Wallander blev en förebild för Lier Horst som polis, och Mankells böcker har stilmässigt inspirerat honom som författare.

Till Dagens Nyheter säger att han inte ville skriva om en huvudperson som var alkoholiserad eller i konflikt med sina chefer eller medarbetare. Lier Horst: "Det speciella med William Wisting är ju, som jag brukar säga, att det inte är något speciellt med honom. Polisarbete är ett lagarbete, och det handlar mycket mer om att försöka förstå vad som har hänt än om blixtrande insikter eller överraskande vändningar. Man samlar in fakta, och så småningom börjar en bild framträda."

Ett kriminalfall med många förgreningar

I Gränslös blir William Wisting kontaktad av en främmande kvinna i Australien angående en eventuellt försvunnen individ i Norge. Den australiska kvinnan visar sig driva ett forum på nätet där en grupp människor tillsammans försöker lösa det ouppklarade mordet på backpackern Ruby Thompson i Spanien.

En av de mest aktiva medlemmarna kallar sig Astria. Hon har sagt sig vara nära en möjlig lösning när det plötsligt blir helt tyst från henne. Allt resten av gruppen vet om hennes verkliga identitet är att hon sagt att hon kommer från Norge.

Wisting fascineras motvilligt av den okonventionella förfrågan, och dras in ett kriminalfall med många förgreningar.

Även om handlingen i den nya boken kretsar kring ett internetfenomen som kallas crowdsolving är det en klassisk polisroman. Fenomenet innebär att privatpersoner som är intresserade av att lösa brott samlas i grupper på nätet. Medlemmarna bidrar med sitt kunnande och infallsvinklar.

Översättning av Marianne Mattsson. Boken finns även i ljud.

TV-serien Wisting

TV-serien Wisting – en av Nordens största dramaproduktioner någonsin visas på ViaPlay. William Wisting spelas av Sven Nordin.