Wahlström och Widstrand, 2021-03-11

Foto: Privat

Naiose Dolan nomineras till Women’s Prize for Fiction

Den irländska författaren Naiose Dolan nomineras till Women’s Prize for Fiction 2021 för sin debutroman Edith och Julian. Den blev snabbt en av förra årets mest omtalade romaner i den engelskspråkiga världen. Edith och Julian är en både mångbottnad och fascinerande roman om kärlek, klass, sex och relationer, samtidigt som den behandlar frågor om språk och nationell tillhörighet.

Om boken

Irländska Ava är några och tjugo. Hon bor för närvarande i Hongkong, där hon delar en kackerlacksinvaderad Airbnb-lägenhet med några jämnåriga och undervisar barn i engelska som andraspråk. Ibland träffar hon Julian, som har ett stressigt och uppslukande jobb inom bankvärlden. Det händer att han föreslår att hon ska sova över i gästrummet i hans bekväma, men anonymt inredda lägenhet. När de äter ute tillsammans är det alltid Julian som betalar. Dessutom lånar han gärna ut sina kreditkort till Ava. Men när hon frågar om han älskar henne, svarar han bara: ”Jag tycker väldigt bra om dig”. När Julian tillfälligt lämnar Hongkong lär Ava istället känna juristen Edith. Snart blir mötena med Edith något som Ava ser fram emot – och triangeldramat är ett faktum.

Ska bli tv-serie

I tidningen Independent skriver man om att Naiose Dolan har kallats "den nya Sally Rooney" och det kanske inte är så svårt att första. Det finns tydligt några gemensamma nämnare med liknelsen. Hon är irländska. Dolan och Rooney har studerat samtidigt vid Trinity College. Edith och Judith skildrar liksom Normala människor unga, liberala med komplicerade sexliv som också utforskar den moderna kvinnas självförakt. Edith och Julian ska liksom Normala människor bli  tv-serie.

Sagt om boken

"För er som tyckte om Sally Rooneys porträtt av det irländska klassamhället och ung kvinnlighet – detta är ännu bättre!” Alba Mogensen, Sydsvenskan

"Humor är ofta svårt att förmedla i text, men sällan har jag läst något så roligt som denna roman ... Det är kaxigt, aggressivt, charmigt." Björn Kohlström, bernur

"Uppfriskande och originell." Colm Toibin

"Jag har tipsat alla jag känner om Edith och Julian. Dolans dräpande betraktelser av sina romankaraktärer är de mest träffande sedan Edward St Aubyn." Observer

"Dolan mer än lever upp till hypen." Irish Times

"Mitt exemplar är bortom hundörat." Independent UK

"Rolig, intelligent och orädd  – en vinnande debut." Hilary Mantel

Om författaren

Naoise Dolan är född i Dublin. Hon har studerat engelsk litteratur vid Trinity College och har en examen i viktoriansk litteratur från Oxford. Naiose Dolan har varit bosatt i Singapore, Hong Kong, Oxford och Italien men är nu tillbaka på Irland.

Ungefär samtidigt som Naoise skrivit klart sin debutroman diagnostiserades hon formellt med autism. Hon berättar att det underlättar att sortera och skriva ned sina många tankar i appen i mobilen. Naoise berättar också in en intervju att hon alltid vetat att hon varit annorlunda. Som liten flicka brydde hon sig inte, men det skapade problem när hon började skolan.

Att dessutom vara queer och växa upp i Irland var allt annat än oproblematiskt. Att ordet "gay" innebar samma sak som att vara korkad och det var vardagsmat att bli anklagad för att spana in sina vänner i omklädningsrum.