Wahlström och Widstrand, 2023-05-02

Foto: Henrik Mårtensson Almegård

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung kan bli Årets bok 2023

Nu har Bonniers Bokklubbar utsett de tolv titlar svenska folket kan rösta fram till Årets Bok 2023. Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung är en av de nominerade titlarna som utkommer på Wahlström & Widstrand.

Motiveringen lyder

Stor kärleksroman och mästerligt kvinnoporträtt!

På en dansk ö 1890 blir den unga Ida och konstnären Vilhelm Hammershøi ett kärlekspar mot sina familjers vilja. I konstnärshustruns sällskap reser vi till svunna tiders Paris, London, Italien och Köpenhamn. Målande detaljrika scener med verklighetsbakgrund – som att stiga in i en levande tavla!

Om Årets bok

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är folkets litteraturpris. Årets Bok är det enda svenska litteraturpriset där pristagaren utses av läsarna. Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året och valt ut de tolv titlar som de anser kunna förtjäna epitetet Årets Bok 2023.

Rösta här

Röstningsperioden pågår from 2 maj till 3 september 2023. Du kan rösta på din favoritbok en gång om dagen. Rösta på Kvinna sedd bakifrån.

Foto: Les Kaner

Om författaren

Jesper Wung-Sung är en av Danmarks mest etablerade författare och älskas både av kritiker och läsare. Wung-Sung vann De Gyldne Laurbær 2017 för romanen En anden gren. Kvinna sedd bakifrån är hans första roman i svensk översättning (Ninni Holmvist).

Om boken

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem över sommarlovet. När Vilhelm friar innan sommaren är över undrar många vad han ser i den unga Ida, särskilt parets mödrar. Idas mor är psykiskt labil och verkar inte tro att någon skulle vilja ha dottern, och Vilhelms mor är överhuvudtaget emot att hennes begåvade son ska gifta sig. Men bröllop blir det och paret beger sig till Paris, Italien och London för att leta motiv. Däremellan bor de på olika adresser i Danmark. Resorna till trots utvecklas Vilhelm alltmer till den interiör- och porträttmålare han kommer att bli känd som. I synnerhet målar han Ida.