Wahlström och Widstrand, 2019-07-30

Foto: Nina Subin

Kirke – en roman om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin.

Vald till en av årets bästa böcker 2018

Att Madeline Millers rosade roman Kirke legat ett år på topplistan i USA och England är föga förvånande för den är både tidlös och aktuell: den handlar om en kvinnas kamp för självständighet och frihet. Kirke valdes till en av årets absolut bästa böcker 2018 av bland andra Time Magazine, Publishers Weekly och bokhandelskedjan Waterstones.

Kirke är Madeline Millers andra roman och är hennes första på svenska. För debuten Song of Achilles erhöll hon flera priser, bl.a. det prestigefyllda Orange Prize. Båda romanerna gick raka vägen in på New York Times bästsäljarlistas första plats.

Med passion för den antika historien

Madeline Miller: Jag är författare, lärare, regissör, förälder och bokälskare. Som ung älskade jag att läsa de grekiska myterna och det ledde så småningom till en magisterexamen i latin och grekiska. Jag ville alltid bli författare och det var som en uppenbarelse när jag förstod att jag kunde berätta de gamla klassikerna.

Det är ingen tvekan om att Madeline Miller älskar den antika historien och hennes upproriska Kirke är fylld av uppfriskande klokhet och humor. Till exempel låter hon Kirke berätta att hon långt efter episoden med Odysseus lyssnade till "en sång om vårt möte":

"Jag blev inte förvånad över hur jag skildrades: den stolta häxan tillintetgjord inför hjältens svärd, på knä och tiggandes om nåd. Kvinnor som ödmjukar sig tycks vara vad poeterna huvudsakligen ägnar sig åt. Som om det inte blir någon historia alls om vi inteligger och krälar på marken och gråter."

Röster om Kirke

"Med 'Kirke' får vi ett feministiskt perspektiv på Odysséen. Miller väcker de urgamla texterna till liv och ger dem samtida relevans. Den här romanen slukar man girigt i en sittning. Den är ljuvlig." Observer

"En bok fylld av så mycket magi, förtrollning, resor och mirakel att den kan göra den mest härdade fantasy-läsaren mjuk. Miller tar sig an berättelsen om Odysseus men väljer istället att skriva fram Kirke och hennes mångbottnade personlighet. Här gestaltas Kirke i all sin kraft – som gudinna, häxa, älskare och mor." Guardian, book of the year

Madeline Miller

Madeline Miller, född 1978, växte upp i New York City och Philadelphia. Hon studerade vid Brown University och har i tjugo år undervisat high school-elever i latin, grekiska och Shakespeare. Hon har också studerat vid University of Chicago och vid Yale School of Drama. Madeline Miller är idag bosatt utanför Philadelphia.