Wahlström och Widstrand, 2021-07-27

Foto: Jeff Cottenden

Kazuo Ishiguro nomineras till 2021 års Bookerpris

Kazuo Ishiguro är en av de 13 nominerade till Bookerpriset 2021. Priset går till den bästa engelskspråkiga romanen under det gångna året, och består av en prissumma på cirka 600.000 svenska kronor. Ishiguro nomineras för succéromanen Klara och solen (Klara and the Sun). Vem som tilldelas priset tillkännages den 3 november. Läs mer här.

Om Klara och solen

Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara – en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga – noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

I denna glimrande roman skildrar Kazuo Ishiguro vår snabbt föränderliga värld genom en oförglömlig berättares ögon och utforskar en grundläggande fråga: Vad betyder det att älska?

Om författaren

Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki i Japan och kom till England vid fem års ålder. Hans verk har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller (bara på engelska har den sålts i över en miljon exemplar) och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson. Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017.