Wahlström och Widstrand, 2022-12-04

Foto: Mark Walsh

Kassa 19 utsedd till en av årets tio bästa böcker av New York Times

New York Times har nyligen listat årets tio bästa böcker. En av dem är Kassa 19 av den brittiska författaren Claire-Louise Bennett.

Romanen tar oss med till en arbetarstad väster om London. Där skriver en skolflicka ned berättelser längst bak i sitt skrivblock. Hon är som berusad av fantasi och inspiration. I takt med att hon blir äldre, blir allt och alla hon möter stoff; den bastanta ryska mannen som vandrar runt i mataffären där hon arbetar och som ger henne Nietzsches ”Bortom gott och ont”; staplarna av böcker som hon förlorar – och finner – sig själv i. Spänningen hon finner i att skapa karaktärer och scener i sitt huvud kan bara likställas med den spänning det innebär att gå sin egen väg i livet.

Claire-Louise Bennett är bosatt i Galway på Irland. Hennes debutroman Damm (2016) blev en sensation i litteraturvärlden och översattes till en rad språk. Den har nominerats till flera priser, däribland Dylan Thomas Prize. Kassa 19 är hennes efterlängtade andra roman.

Sagt om boken

”Varför är det en sådan njutning att läsa detta? Kanske för att Claire-Louise Bennett lyckas med det eftersträvansvärda i litteraturen  – att presentera världen som helt ny.” Greta Schüldt, Dagens Nyheter

”En bok att bläddra bort sig, för att aldrig komma tillbaka.” Amanda Svensson, Sydsvenskan

”detta är en bok som dansar fram över ett mörker, en bok om ensamhet och hur den befolkas med andras och egna ord.” Ingrid Elam, Borås Tidning

”Så slår jag igen boken med en känsla av att ha varit med om någonting avgörande.” Sebastian Lönnlöv, Svenska Dagbladet

”Bennett får mig skälvande med på denna experimentella roman.” Lidia Praizovic, Aftonbladet