Wahlström och Widstrand, 2020-12-15

Käre Edward – en roman om att växa upp i barndomens plötsliga tragedi

Ann Napolitano är bosatt i New York och arbetar som redaktör på One Story Literary Magazine. Med Käre Edward, hennes tredje roman, har hon fått sitt stora genombrott. Nu finns hennes rosade roman i svensk översättning. Här berättar Ann Napolitano med egna ord om bakgrunden till boken.

Ann Napolitano:

”Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en roman om en flygolycka. Jag är en nervös flygresenär, och fiktivt har jag alltid dragits mer mot familjedramer än romaner fyllda med krascher och explosioner. Men 2010 blev jag helt uppslukad av en nyhet om en nioårig holländsk pojke som var den ende överlevande efter en flygkrasch. Jag kunde inte sluta tänka på det här barnet som förlorat allt – sina föräldrar, sin bror, hela sin värld – i ett enda ögonblick. Mina egna söner var ett och tre år gamla då, och jag behövde tro att om de någonsin skulle utsättas för en sådan förlust så skulle de på något sätt kunna genomleva det. Jag ville tro att de skulle kunna gå i skolan, få nya vänner, bli förälskade. Det behovet av en tro på en väg framåt efter en otänkbar tragedi fick mig att skriva fram Edward.”

Foto: Jake Chessum

Om Käre Edward

En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar till andra sidan landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den ende som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I sitt nya hem hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward.

Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva.

Sagt om boken

”En förvånansvärt upplyftande roman, sprängfull av hopp och torr humor, och med ett underliggande budskap om medmänsklighet.” The New York Times Book Review

”En roman som stannar kvar … en kraftfull bok om att leva ett meningsfullt liv under de svåraste tider.” The New York Times Book Review (Editors’ Choice)

"En läsupplevelse som gör att du på djupet förändras till det bättre … Missa inte den här." Jodi Picoult

”Ann Napolitanos skrivarkonst är makalös. Jag är grön av avund.” Marian Keyes

Käre Edward är en sådan bladvändare att du kanske inte märker hur välskriven och smart uppbyggd den är. Utan att någonsin bli smetig ger romanen oss en insikt om människans sårbarhet. När du läser är du fullt upptagen av berättelsen men när du läst färdigt märker du vilken säker hand som skrivit ned den.” Newsday