Wahlström och Widstrand, 2021-11-09

Jubileumsutgåva av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Karl-Bertil Jonsson fyller fyrtio! Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. Nu ges sagan ut på nytt i bokform; en jubileumsutgåva med Per Åhlins personliga berättelse om filmens kreativa och tidspressade tillblivelse och med filmens kompletta storyboard som extra bonusmaterial.

Den 12 november har också den nya filmatiseringen Sagan om Karl-Bertil Jonsson julafton premiär på biografierna. Regi av Hannes Holm. Simon Larson gör huvudrollen som Karl-Bertil och Jonas Karlsson och Jennie Silfverhjelm spelar hans föräldrar

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren har älskats av den svenska publiken och blivit synonym med svensk jultradition.

Många av filmens karaktärer har även letat sig in i folksjälen och blivit klassiska, som exempelvis Karl-Bertils far, varuhusdirektören Tyko Jonsson, som då han får reda på att hans son stulit julklappar av rika personer för att ge till fattiga, utbrister: "Jag har närt en kommunist vid min barm!"

Och Karl-Bertils ömma moder som bjuder sin son på frukost på sängen och byrådirektör H.K. Bergdahl som när Karl-Bertil tvingas berätta vad han gjort säger: "Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!"

Per Åhlin ger oss i denna jubileumsutgåva en unik insyn i hur det gick till att skapa filmen; från storyboard till slutklippning – dagen före julafton 1975.