Wahlström och Widstrand, 2019-08-22

Foto: Alexander Mahmoud

Journalisten Marie Lundström romandebuterar på Wahlström & Widstrand

Marie Lundström, som till vardags leder Lundströms Bokradio i P1, debuterar på Wahlström & Widstrand hösten 2020 med romanen Sanningens kalas.

Om romanen:

Kort är tungan på en människa. Har ni sett hur den åker ut en liten bit hos oss alla för att fånga födan? Girigt. Som om allt ska tas ifrån oss. Mamsingen har ett sätt att äta. Orden kommer genom köttsaften. Hon har ett sätt att säga: Jag sticker nu. Isabel är hennes dotter och till vardags guide i Stadshuset. Blå Hallen, Gyllene Salen. Och Ovalen, rummet där man gifter sig. Isabel har älskat sin man så länge att hon inte slutar, fast kärleken är slut. Inne i Stadshuset finns också ett par händer, en tunga, en förvånansvärt lätt kropp över hennes allt tyngre fyrtioåttaåriga lekamen. En velig, gift man. Inte alls hennes. Inte alls. Tur att Bitte i receptionen finns. Bitte med sitt sätt att dra handen över kjolen som om gesten kunde rätta till hela existensen.

Maria Såthe, förläggare & litterär chef Wahlström & Widstrand:

"Att Marie är en skrivande människa kan man förstå bara genom att lyssna, men att det skulle vara så här bra kunde jag bara drömma om.”

Marie Lundström:

"Jag tänker att romaner är kartor. I alla fall för oss som är dåliga på att hitta i verkligheten. Som undrar hur man lever. Oss ger orden hjälp att ta reda på hur världen och vi människor är beskaffade. Kanske är det därför jag läser. Men jag har också alltid läst för själva hantverkets skull. För att komma nära och titta på hur texten är gjord. Jag har alltid skrivit. Alltid. Av samma orsak som jag läser. Och jag har skrivit mer än jag har läst. Men jag har inte pallat ett nej. Inte vetat hur jag gör med allt inifrån som hindrar mig från att göra klart. Nu skriver jag ändå. Till slut blev det för uppenbart: Jag vill och måste."

Kontakt:

Maria Såthe • Litterär chef och förläggare
maria.sathe@albertbonniers.se • +46 8 696 8014