Wahlström och Widstrand, 2018-10-25

Foto: Thron Ullberg

Jo Nesbø nomineras till Svenska Deckarakademins pris

Den norska författaren Jo Nesbø nomineras till Svenska Deckarakademins pris 2018 för sin kriminalroman Macbeth.

Årets bästa till svenska översatta kriminalroman

Motiveringen lyder:

Jo Nesbø har valt att skriva om tragedin Macbeth inom Hogarths projekt – ett internationellt samarbete mellan ett tjugotal förlag – där kända författare tolkar Shakespeares dramer. I Nesbøs version är Macbeth stadens främsta polis vars uppgift är att rensa upp bland brottslingarna.

Macbeth ingår i serien The Hogarth Shakespeare

Kommissarie Macbeth är stadens främsta polis. När ett tillslag mot en stor knarkleverans förvandlas till ett blodbad blir det hans uppgift att rensa upp. Macbeth tycks ha allt inom räckhåll – makt, pengar och respekt. Men han är även en före detta missbrukare, med ett trasigt förflutet. Jo Nesbø har förvandlat Shakespeares berömda pjäs till en gastkramande thriller om makt, hämnd och skuld.

Jo Nesbø, född 1960, är en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 50 språk. Jos läsintresse väcktes tidigt i hemmet då hans mamma var bibliotekarie och pappan ivrig bokläsare och berättare. Han debuterade med Fladdermusmannen 1997 – den första boken om Harry Hole.

Nominerade böcker från andra förlag:

  • Carin Gerhardsen: Det som göms i snö, Bookmark
  • Anders Roslund: Tre timmar, Piratförlaget
  • Sharon Bolton: Hantverkaren, Modernista
  • Thomas Mullen: Darktown, Modernista
  • Leïla Slimani: Vaggvisa, Natur & Kultur