Wahlström och Widstrand, 2020-02-14

Foto: Anna Gordon/IBL Bildbyrå

Jeanette Winterson på Sverigebesök

Den brittiska författaren Jeanette Winterson besöker Sverige i samband med den svenska utgivningen av hennes bok Frankissstein – ett lekfullt omtag på Mary Shelleys klassiska Frankenstein.

Den 27 februari kl 19.00 samtalar Jeanette Winterson med Johanna Koljonen i Grünewaldsalen, Konserthuset. Biljettköp och mer information. Ett evenemang av Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.

Om Jeanette Winterson

Winterson spelar i en helt egen liga,  skriver The New York Times om den nya boken FrankisssteinJeanette Winterson anses vara en av Storbritanniens mest intressanta och egenartade författare. Sedan den mycket uppmärksammade debuten 1985 med Det finns annan frukt än apelsiner har hon skrivit ett antal prisbelönade och kontroversiella verk. Jeanette Winterson växte upp som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem, en uppväxt hon använt sig av i den delvis självbiografiska debuten. Jeanette Wintersons senaste bok Frankissstein nominerades till Man Booker-priset 2019.

Om Johanna Koljonen

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Neil Gaiman, Margaret Drabble, Umberto Eco, Dmitrij Gluchovskij och Edward St Aubyn.

Om Frankissstein

”Jag är den jag är, med den jag är är inte en varelse, inte ett kön. Jag lever med dubbelhet.”

Om kropparna vi lever i och om kropparna vi vill ha. Det är en regnig och kylig sommar 1816 vid Genève-sjön, där ett litet sällskap, bestående av Byron, Shelley och Mary Shelley samlas. De roar sig med spökhistorier och samtal om möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. Till en mässa i Memphis tvåhundra år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, för att studera robotars påverkan på människans hälsa. Han bekantar sig snabbt med den vackra receptionisten Claire och walesaren Ron Lord, som producerar avancerade sex-robotar, och träffar också den karismatiske Victor Stein. Jeanette Winterson har gjort ett lekfullt omtag på Mary Shelleys klassiska Frankenstein. En bok om AI och flytande könsgränser.

Röster om boken

"En roman som känns helgjuten, nästan som en återkomst till de wintersonska världar jag först förälskade mig i (...) Winterson i högform, skrev Therese Eriksson i SvD.

"(...) en njutning att läsa hennes prosa, känslan för hur människor talar, humorn som oftast är mer kvickhet och intelligens än skämt. Frankissstein är en rik och komplex idéroman som öppnar sig för många olika läsningar. Det är en av Wintersons bästa (...)" Maria Ramnehill, Göteborgs-Posten

”En bländande återupplivning av Shelleys roman” The Guardian

”Med djävulsk påhittighet har hon hittat ett sätt att injicera nya frågor om mänsklighetens framtid in i Frankensteins gamla blodådror.” The Washington Post