Wahlström och Widstrand, 2022-06-10

Foto: Jonte Wentzel

Jan Mårtenson utkommer med sin femtionde bok om Homan

Det är sannerligen makalöst: Mord i lönndom Jan Mårtensons 50:e bok om den stillsamme antikhandlaren Homan i Gamla stan och hans blåmaskade siameskatt Cléo de Merode har landat!

För ett förlag kan betydelsen av ett författarskap som förenar kvalitet med popularitet, regelbundenheten hos ett atomur och uthållighet i maratonklass inte överskattas, och i ett halvt sekel har de årliga Homan-deckarna utgjort en viktig del av Wahlström & Widstrands identitet och ryggrad.

För det, och för många kommande böcker där det rinner mer bordeaux än blod över sidorna vill vi brista ut i ett rungande grattis och hurra för Jan Mårtenson och hans sympatiske hjälte!

Jan Mårtenson framträder i Storkyrkan den 16 juni kl 15.00. Läs mer om eventet.

Läs om Jan Mårtensons alla böcker

Om boken

Antikhandlare Homan på Köpmangatan i Gamla stan har tagit sig vatten över huvudet igen. Hans gode vän och konkurrent, den humoristiske Eric Gustafson, ber honom att hjälpa en högt uppsatt tjänsteman i Regeringskansliet. Mannen anklagas för våldtäkt och pressas på pengar. Såväl karriär som rykte och äktenskap är i fara. 

Snart finner sig Homan indragen i en härva av högteknologisk vapenexport, utländska underrättelsetjänster, Estonias förlisning och svartsjukeintriger. Dessutom har han fått en ung och smart praktikant på halsen. 

Tur att det finns kultur, antikviteter och kulinariska läckerheter att trösta sig med. 

Mord i lönndom är den oförliknelige Jan Mårtensons 50:e bok om antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans 74:e bok sammantaget. 

Sagt om tidigare boken Se döden väntar på dig:

"Det är mysigt igenkännbart  med kvicka repliker, överdådiga  miljöskildringar och allmänbildande  historiska upplysningar. Precis som  i alla de övriga 48 Homandeckarna. Nu väntar vi ivrigt på jubileumsdeckaren av Jan Mårtenson – den 50:e Homanboken!” Länstidningen Östersund

”Mårtenson håller som alltid läsarens intresse vid liv med mord, dramatik och kultur i denna nya, härligt mysiga och mycket typiska Homandeckare.” Bibliotekstjänst, häfte nr 11 2021 

”… en lagom komplicerad handling  med kopplingar till både Afrika och Balkan och med bildade vitterhetsutvikningar åt alla möjliga håll. Det roar mycket.”  Borås Tidning

Om Jan Mårtenson

Jan Mårtenson har många strängar på sin lyra vid sidan av sitt omfattande författarskap. Under ett brokigt yrkesliv var han bland annat H.M. Konungens kanslichef, ambassadör och undergeneralsekreterare i FN med nedrustning, miljö och mänskliga rättigheter på sin agenda. Han avslutade diplomatbanan som generaldirektör och chef för FN:s Europakontor i Genève. 

2019 tilldelades Jan Mårtenson Årets hederspris av Crimetime för sin banbrytande gärning inom svensk spänningslitteratur. I juryns motivering framhölls att ”kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som blivit så älskade av publiken – en enorm litterär bedrift.” 

HomanSällskapet, som idag är ett av Sveriges största litterära sällskap, bildades 1982. Medlemmarna sammanträder regelbundet och dryftar frågor som anknyter till Homan och hans värld. Läs mer om HomanSällskapet.