Wahlström och Widstrand, 2021-04-20

Foto: Martin Reinhard

Hyllade Caroline Albertine Minor tillbaka med ett starkt syskondrama

Den danska författaren Caroline Albertine Minor fick ett stort genombrott med boken Välsignelser – sju noveller om sorg, kärlek och moderskap. Hon har jämförts med Alice Munro och tilldelades P.O. Enquist-priset. Boken nominerades också till Nordiska Rådets litteraturpris med motiveringen "Välsignelser har potential att blir ett centralverk i de senaste decenniernas danska kortprosa."

Nu kommer Caroline Albertine Minors nya bok Hummerns sköld ut i svensk översättning av Johanne Lykke Holm. ”En fenomenal syskonhistoria, herregud vad hon skriver bra, Minor”, skriver Christoffer Carlsson, doktor i kriminologi och författare, om den nya boken.

Hummerns sköld är en berättelse om familjens mytologi. Om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna. Här möter vi de tre syskonen Gabel som lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har något uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

Se en intervju med Caroline Albertine Minor

Sagt om boken

"Vad är en familj egentligen? Hur präglar vår uppväxt oss? Minor ställer känsligt tänkvärda frågor." Vi Läser

"Språket både böljar och skaver. Minor är en säker prosaist, trogen sina karaktärer och den stil som bär dem igenom denna vindlande roman utan att någonsin bli spretig." BTJ, Rebecca Kjellberg  (häfte nr 7, 2021)

"Minor är omsorgsfull och tecknar också sina miljöer handgripligt och sinnligt, de blir scener där figurerna framträder. Många fina språkliga bilder fördjupar beskrivningarna, de träffar precis rätt och ger effektiv sidobelysning." Dala-Demokraten