Wahlström och Widstrand, 2018-09-03

Foto: Magnus Liam Karlsson

Smart feelgood om kärlek i bokbranschen

Tiina Nevala och Henrik Karlsson arbetar båda sedan länge i förlagsbranschen, Tiina som pr-ansvarig och Henrik som förläggare. Nu har de skrivit boken de själva saknade: För såna som oss är en ovanligt oväntad relationsroman – som utspelar sig i litteraturvärlden.

För såna som oss möter vi förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens. De möts fyra gånger under ett år. Första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången som kombattanter i en direktsänd tv-debatt. Tredje gången visar det sig att de har alldeles för mycket gemensamt för att inte börja umgås. Dessutom råkar Livs partner vara bortrest, och så går det som det går. Fjärde gången… är ingenting längre enkelt eller självklart.

För såna som oss är en roman om att vara trettionånting och plötsligt inse att man valt fel väg i livet, eller att man inte valt alls. Det är en historia om litteratur, om uppblåsta författare och självgoda kollegor. Om födslar, skilsmässor och begravningar. Det handlar om att vara sann mot sig själv. Och det är en berättelse om kärlek.

– Det finns liknande i brittisk litteratur, exempelvis En dag av David Nichols, som har en viss ”wit”. Det har inte varit så ”fint” i Sverige men nu vill vi nå dit, säger Tiina Nevala.

Det är tanken med romanen: litterärt men ändå roligt. I den svenska litteraturen har det nästan varit farligt att försöka vara rolig, tycker Henrik Karlsson.

– Man ska helt enkelt vara allvarlig om det ska vara litterärt. Vi ville skriva en smart romcom.

Läs en intervju med Tiina Nevala och Henrik Karlsson.

Röster om Såna som oss

”Boken bjuder på språklig finess och en kärlekshistoria som är befriande oförutsägbar. Välskriven och en ren njutning att läsa!”
aaaaa /amelia

”... rolig och välskriven berättelse om en nyseparerad litteraturdocent som träffar en förlagsredaktör på en chartersemester. ... Klassisk romantisk historia med mycket humor och obehagligt trovärdiga interiörer från bokförlag (med skrämmande författare) och universitet.
Lotta, Olsson, Dagens Nyheter

”För såna som oss är fyndig mitt i det svårmodiga – samtalen är rappa, samtiden pricksäkert uppnålad som fond till berättelsen.”
Maria G Francke, Sydsvenskan

”Karaktärerna, liksom författarna, jobbar med litteratur och därför blir referenserna trovärdiga med frågeställningar som: vad är egentligen kvalitetslitteratur? Författarna har grävt där de står vilket ger kul och fräsch feelgood ...”
Kungälvs-Posten