Wahlström och Widstrand, 2023-02-20

Foto: Sofia Runarsdotter

Elin Cullhed en av Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2023

Elin Cullhed tilldelas årets författarstipendium av Sigtunastiftelsen. Hon och tre andra stipendiater däribland Sara Gordan får en fyra veckors vistelse på Sigtunastiftelsen. Under vistelsen kommer Elin att skriva på sin nya roman.

Elin Cullhed, född 1983, är författare, lärare och kulturjournalist. Hon arbetar som huvudlärare på Skrivarakademin. Elin Cullhed debuterade 2016 med en roman för unga vuxna, Gudarna, som hyllades av kritiker och läsare. För sin roman Eufori tilldelades hon Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen. Motiveringen löd: ”På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv”.

Om Eufori

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Sagt om boken

”Elin Cullheds Eufori är hänförande.”  Carl-Michael Edenborg, Aftonbladet

"...en underbar bekantskap." Therese Eriksson, SvD

”Elin Cullhed lyckas göra sin romanfantasi över Sylvia Plaths sista tid i livet både isande och intelligent, skriva fram det hudlösa och simultant betrakta elegin över ett liv med skarpögd distans.” Jenny Aschenbrenner, ETC

”Den är som hackig och kommateckenbromsad, rytmisk och inte flödande som i motståndslös, utan som i stil som andhämtning.” Ulrika Milles, Kulturnyheterna

”Elin Cullhed har skrivit en lycklig roman.” Ulrika Milles, Kulturnyheterna