Wahlström och Widstrand, 2020-04-06

Foto: Olof Grind

Djupt drabbande och förförisk debutroman

Balanserar fint mellan det råa och det vackra. En uppfriskande romandebut. Finstämt och rörande. Det är kort sagt en mycket lyckad debut. Vaken dröm är Madeleine Schantz omtalade debut. Den väcker frågor kring självdestruktivitet, relationer med våldsamma män och varför en del kvinnor dras till män som hatar dem. Men det är också en berättelse om skönheten, som kanske är det enda viktiga.

Foto: Olof Grind

Madeleine Schantz är född 1993 och har tidigare studerat på Långholmens författarskola och Bona textlabbet. Hon är bosatt i Stockholm och läser Estetikprogrammet på Södertörns högskola. Nu debuterar hon med en roman som fått stor uppmärksamhet.

"Vaken dröm" är en målerisk, psykotisk och djupt drabbande roman som ömsom romantiserar, ömsom dekonstruerar övergreppen. Jag kan i ärlighetens namn inte minnas när jag läste en så förförisk våldshistoria sist.” Sinziana Ravini, Aftonbladet

Vaken dröm kan läsas som en berättelse om våld och övervåld i vår tid. Boken tar oss med till ett försommarvackert Stockholm i ”njutningspunkten mellan hägg och syren i tidig juni”. Maren är tillbaka i huvudstaden efter en mardrömslik resa till Japan. Men hon minns också en vistelse med ljuvligt välsmakande sorbet, persikor, jasminte, mjuka badrockar och körsbärsträd. Dagen därpå uppsöker hon en psykologmottagning för att försöka få klarhet i vad som egentligen hände i Japan, och kanske också vad som ledde henne dit.

Att vilja tillhöra till varje pris

Nerikes Allehanda skriver att Maren skulle kunna vara en av de unga kvinnor som söker sig till den kulturkällare som Matilda Gustavsson skildrar i Klubben och bli offer för ett sexuellt rovdjur. Hon har en mycket lös anställning som konstansvarig på Berns salonger och en vilja att tillhöra denna värld.

"Hon skriver hårt och osentimentalt men också med en vemodig ömhet om den där flickan som får kroppsliga förnimmelser i gränsländerna mellan övergrepp och sex. Detta att kanske vilja dö tätt intill att verkligen vilja leva". Jenny Ascenbrenner, Svenska Dagbladet

”Och likt en orolig dröm hänger den kvar och fortsätter verka, djupnar efter att den explosiva läsningen är över. Det är kort sagt en mycket lyckad debut.” Amanda Svensson, Expressen

Ur boken: ”I rabatterna pulserade färgerna, sprängfärdig hortensia och jag ville ha den färgen på mina kläder. Jag ville bada i skymningen och äta himlen. Sleva i mig den med sked till ljudet av småprat och vinden i träden. Sorlet från dom som låg i gräset. Sorbet. Persikor och lavendel. Saffran, honung och rosmarin. Jag gick över gruset och egentligen hade jag kunnat lägga mig under träden och somnat med kinden mot gräset men jag ville fira att jag kommit hem.”

Maren befinner sig hos sin psykolog, under kläderna finns blåmärken från Lidingö som förnyades i Japan. Psykologen följer ett intervjuformulär där varje fråga leder läsaren närmare hennes inre. Vaken dröm är en roman där en klinisk manual försöker tämja en poetisk explosion. En berättelse om traumaupprepning och övervåld i vår tid.