Wahlström och Widstrand, 2023-06-19

Foto: Roger Turesson/DN/TT

Den femtioförsta boken om antikhandlaren Homan

Historien om Homan fick sin början när Jan Mårtenson under sin tid i FN som diplomat under kalla kriget behövde en tillflykt från den hårda vardagen. Och många böcker om antikhandlaren har det blivit. Tsaren är Jan Mårtensons femtioförsta bok om antikhandlaren Homan, och som alltid tryfferas den spännande handlingen med humor, kultur och gastronomi.

Jan Mårtenson:

– När jag säger kulturhistoria menar jag antikviteter, konst, mat, vin och utvikningar åt olika håll. Jag kallar Homan-serien för min blogg, jag säger och gör saker jag inte normalt gör. Jag talar om politik och politikers egendomliga beslut. Jag roar mig själv med att tala om för världen hur jag tycker och tänker.

Var finns Tsaren?

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, dras in i en bisarr härva av mord, utpressning och penningtvätt. Bakom skumraskaffärerna ligger någon som kallas Tsaren, som figurerar i den ryska underrättelsetjänstens nätverk. Flera av de inblandade har rötter i Sankt Petersburg, men den avskydde Tsaren finns någon annanstans. Frågan är var? När misstankar plötsligt riktas mot Homans svärfar Archibald inleder Homan en egen utredning av det mystiska fallet. Med livet som insats …

Serien om Homan är älskad av många läsare och en av anledningarna är att läsarna upplever att de lär sig något nytt berättar Jan i en intervju. "Det som kännetecknar mina böcker är att jag för en avspänd dialog med mina läsare, som lika lite som jag är intresserade egentligen av vem mördaren är och varför – det blir lite på sidan av. Det viktiga är miljöerna, människor, relationer, mat, vin och cigarrer. Jag tror att människor gillar den attityden."

Läs en SelmaStories intervju med Jan

Foto: Cato Lein

Om Jan Mårtenson

Jan Mårtenson har många strängar på sin lyra vid sidan av sitt omfattande författarskap. Under ett brokigt yrkesliv var han bland annat H.M. Konungens kanslichef, ambassadör och undergeneralsekreterare i FN med nedrustning, miljö och mänskliga rättigheter på sin agenda. Han var också generaldirektör och chef för FN:s Europakontor i Genève och avslutade diplomatbanan som Introduktör av främmande sändebud.

2019 tilldelades Jan Mårtenson Årets hederspris av Crimetime för sin banbrytande gärning inom svensk spänningslitteratur. I juryns motivering framhölls att ”kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som blivit så älskade av publiken – en enorm litterär bedrift”. Homansällskapet, som idag är ett av Sveriges största litterära sällskap, bildades 1982. Medlemmarna sammanträder regelbundet och dryftar frågor som anknyter till Homan och hans värld.

Sagt om böckerna

Om Mord i lönndom (2022)

”Jan Mårtenson är ett fenomen i den svenska deckarvärlden. /…/ Mårtenson läser man för atmosfären och hur liken alltid placeras in i en elegant omgivning med kulturhistorisk kuriosa.” ÖSTERSUNDS-POSTEN

”Svensk sommar, Stockholm, Gamla stan, stadsvandringar, Björkesta, historia, antikviteter, konst, svartsjuka, mord, mat & dryck blandas i väl avvägda doser. Välskrivet, rappt, spännande och humoristiskt!” ÖSTRA SÖRMLANDS POSTEN

Om Se döden på dig väntar (2021)

”Det är mysigt igenkännbart med kvicka repliker, överdådiga miljöskildringar och allmänbildande historiska upplysningar.” LÄNSTIDNINGEN ÖSTERSUND

”En lagom komplicerad handling /…/ och med bildade vitterhetsutvikningar åt alla möjliga håll. Det roar mycket.” BORÅS TIDNING