Wahlström och Widstrand, 2023-11-12

Foto: Pontus Höök

De nomineras till Svenska Deckarakademins pris 2023

Nu är Svenska Deckarakademins nomineringar till Årets bästa kriminalroman presenterade. Lånaren av Camilla Grebe och Carl-David Pärson är en av titlarna som kan utses till Årets bästa svenska kriminalroman. Prismottagarna avslöjas på Eskilstuna stadsbibliotek söndagen den 3 december.

Om Lånaren

Den unga polisen Alba är övertygad om att ingenting händer i Sundby, hålan hon har blivit tvångsförflyttad till efter att ha misshandlat en kollega. Hon har fel. Småbarnspappan Leo tror att familjens flytt till den idylliska gården utanför Sundby ska hjälpa dem att komma över sorgen efter ett förlorat barn. Han har fel. Leos fru Marika kan inte skaka av sig känslan av att saker inte står rätt till på gården, att någonting fruktansvärt är på väg att hända. Det är det. Lånaren är en spänningsroman om sorg, driften att återskapa det som gått förlorat och sprickorna som äter sig igenom verklighetens väv.

Om författarna

Camilla Grebe är en flerfaldigt prisbelönt spänningsförfattare. Hon har skrivit 15 romaner, är översatt till närmare 30 språk och har bland annat fått motta Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman för Husdjuret (2018) och Skuggjägaren (2020).

Carl-David Pärson har en Master of Fine Arts från Columbia University i New York. Han har tidigare arbetat med film och tv-produktion och är Camillas son. Lånaren är den första roman de skriver tillsammans.