Wahlström och Widstrand, 2019-05-14

Foto: Josephine Sittenfeld

Curtis Sittenfeld – vass samtidsskildrare med fingertoppskänsla

I Svenska Dagbladet skriver Lina Kalmteg att Curtis Sittenfelds första novellsamling Jag säger det ni tänker får henne att skruva på sig i fåtöljen: ” Så bra lyckas den amerikanska författaren skriva om det obekväma vi tänker – men inte alltid själva är medvetna om. Så är hon också en mästare på att skildrar det som kokar under ytan, i vardagen.”

Presidentens hustru

Curtis Sittenfeld är en storsäljande författare med titlar som I en klass för sig, Mannen i mina drömmar, Presidentens hustru, Systerland och Sanning och skvaller i bagaget. Hon är översatt till trettio språk.

Personporträtt som bosätter sig i huvudet

Curtis Sittenfeld är en vass sam tidsskildrare som med värme och fingertoppskänsla lyckas plocka isär och förmänskliga de personer hon skriver om. I hennes första novellsamling får vi en aldrig tidigare skådad uppvisning av hennes ”fenomenala förmåga att skapa karaktärer som bosätter sig i huvudet på läsaren” (Washington Post). I samtliga tio noveller i Jag säger det ni tänker vänder Sittenfeld upp och ner på förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller i ett land som tycks både på glid och oåterkalleligt splittrat.

Jag säger det jag tänker på

En tvåbarnsmamma i villa­förorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske eller kanske inte är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes gamla plågoande från skoltiden. En bortkommen Ivy League-student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv.

"När man väl börjat läsa en novell avbryter man den inte gärna förrän man gått i mål." Arbetarbladet

"Bakom varje mening och i var och en av novellerna döljer sig en helt briljant berättade historier." Skånska Dagbladet

"Vem är förövare och vem är offer? Vem har rätt och vem har fel? Curtis Sittenfeldt vänder och vrider på perspektiven i sina tio väldigt uppfriskande noveller i 'Jag säger det ni tänker'. Jag hinner känna mig både träffad, sur, omskakad och smålycklig under läsningen." Cecilia Ekebjär, Mittmedia

Flerfaldigt prisbelönt

Curtis Sittenfeld, född 1975 i Cincinnati, USA, som andra barnet av fyra. Som tonåring flyttade Curtis på egen begäran till en exklusiv skola utanför Boston, Groton. Många hävdar att det är härifrån hon har hämtat mycket av inspirationen till I en klass för sig som utspelar sig i en liknande internatskola. Curtis Sittenfeld fullföljde sedan sina studier vid Vassar och Stanfords universitet och tog slutligen en Master på Iowas Writers’ Workshop. Sedan flera år är hon nu verksam vid den privata pojkskolan St. Albans i Washington DC. Här blev hon ”writer in residence” 2002 och arbetar även deltid som engelsklärare.

Curtis Sittenfeld har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som sextonåring. Hon debuterade med  I en klass för sig  som utsågs av The New York Times som en av 2005 års bästa böcker och nominerades till Orange Prize. 2007 kom hennes andra roman ut, Mannen i mina drömmar, och 2009 den tredje,  Presidentens hustru, som även den blev nominerad till Orange Prize.