Wahlström och Widstrand, 2021-04-26

Foto: Privat, Lærke Posselt

Caroline Albertine Minor och Tessa Hadley prisas

USA:s äldsta och tyngsta pris för noveller, O. Henry Prize, har tilldelats två av Wahlström & Widstrands författare, danska Caroline Albertine Minor och brittiska Tessa Hadley.

Caroline Albertine Minor tilldelas priset för sin novell ”Sorgens trädgård” från novellsamlingen Välsignelser (2019). Hon är den första översatta författare att tilldelas denna utmärkelse sedan starten år 1919. Danska Caroline Albertine Minor är aktuell med romanen Hummerns sköld som precis utkommit på svenska, i översättning av Johanne Lykke Holm. Romanen utkommer på engelska 2022, på förlaget Granta.

Tessa Hadley tilldelas priset för “The Other One”, publicerad i The New Yorker. Tessa Hadley är aktuell med Noveller, en samling med hennes bästa noveller från åren 2003-2018, i översättning av Marianne Tufvesson. Hon har tidigare utkommit med romanerna Syskonen och Sent på dagen.

Om priset

O. Henry Prize utser varje år en handfull av årets bästa noveller, och för 2021 har Chimamanda Ngozi Adichie varit gästredaktör och medlem av juryn.

Om Välsignelser

Välsignelser får vi möta sju olika kvinnor. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far. Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.

Om Hummerns sköld

Hummerns sköld är en berättelse om familjens mytologi. Om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna. Här möter vi de tre syskonen Gabel som lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har något uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

Se en intervju med Caroline

Om Noveller

Tessa Hadley är en av vår tids främsta novellister och den författare som publicerat flest noveller i The New Yorker. En student blir förälskad i sin lärare och inleder en affär med en man som liknar honom. En hemhjälp som tar hand om en åldrande man upptäcker hemligheter ur hans förflutna. En nyskild kvinna får låna en lägenhet och blir besatt av ägarinnans före detta pojkvän. Noveller innehåller ett urval från Tessa Hadleys tre novellsamlingar. Tre av novellerna är inte tidigare publicerade i bokform.

Om Syskonen

Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga. Roland kommer med sin nya fru som systrarna inte tycker om. Alice har med sig en gammal kärleks tonårsson som smider planer att förföra Rolands dotter. Fran kommer utan sin man som prioriterat turné med bandet. Och äldsta systern Harriet får sin självbild sönderslagen när passionen slår till. Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat.

Om Sent på dagen

Alex och Christine, och Lydia och Zach, har varit vänner sedan tjugoårsåldern, långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stilla medelklassliv i London – tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött av en hjärtinfarkt. Alla tre är överens om att Zach, med sitt generösa och jordnära sätt, var den oersättliga, den som de inte hade råd att förlora.