Wahlström och Widstrand, 2022-09-01

Foto: Anna-Lena Ahlström

Camilla Grebe nomineras till Årets svenska deckarförfattare

Camilla Grebe nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2022. Utmärkelsen delas ut av BookBeat under Crimetime-festivalen på Bokmässan den 24 september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året.

Så avgörs vem som koras till Årets svenska deckarförfattare:

Precis som föregående år har BookBeat sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2021-augusti 2022), men data kommer samlas in fram till veckan innan priset delas ut.

Övriga nominerade är Viveca Sten, Emelie Schepp, Pascal Engman, Sofie Sarenbrant och Mari Jungstedt.

Om Camilla Grebe

Camilla Grebe är född 1968 och bor i Stockholm. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid

Camilla Grebe har prisats för sina kriminalromaner. 2017 kom Husdjuret, den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoretsom utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito 2018. Även Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020.

2022 utkom Camilla Grebes senast bok Välkommen till Evigheten.

Välkommen till Evigheten

Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord.
Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson? "Välkommen till Evigheten" är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Vem äger sanningen? Och är det skillnad på att göra rätt och att göra det rätta?