Wahlström och Widstrand, 2019-03-22

Foto: Helén Karlsson

Anna Tell på bekant mark i nya boken "Med ont fördrivas"

Efter framgångarna med debutboken Fyra dagar i Kabul är Anna Tell tillbaka med en ny bok om förhandlaren Amanda Lund.  I Med ont fördrivas för intrigen Amanda Lund till Balkan – en miljö som Anna Tell känner väl till. Läs en intervju med Anna.

Författare väl förtrogen med den värld hon skriver om

Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom försvarsmakten. Hon har tjugo års erfarenhet av operativt arbete. Det var dock erfarenheterna som major i Afghanistan som fick henne att börja skriva.

– Jag insåg att om jag någon gång ska skriva en bok så skulle den utspela sig i Afghanistan. Kontexten är i princip magisk och landet har en stor dragningskraft på mig, säger Anna Tell i en intervju när hon debuterade med Fyra dagar i Kabul.

Anna Tell om miljön i Med ont fördrivas

– Jag åkte till Bosnien på utlandstjänstgöring efter värnplikten och efter att jag utbildat mig till polis så var jag i Kosovo på ett ganska långt kontrakt för Försvarsmakten. Så Balkanområdet har jag en ganska god uppfattning om, både det politiska livet och hur konflikterna sett ut. Att mina uppdrag varit nära lokalbefolkningen har varit min stora lycka då jag har fått se hur människor lever och ta del av ett vardagen i det landet. Det är inte alltid man får det vid utlandstjänst.

Om Med ont fördrivas

Amanda Lund är tillbaka på posten som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan efter sin föräldraledighet. Genast kallas hon till Kosovo, där en svensk polis stationerad i Pristina rapporterats saknad under mystiska omständigheter.

Hemma i Sverige försvinner plötsligt polismannens fru. Den före detta polisen Ellen Engwall kör en bil med okänd last genom Europa. Samtidigt sörjer en man djupt och eftersträvar hämnd. Amanda och hennes kollegor jobbar intensivt för att hitta sambanden mellan dessa händelser.

Men tiden är på väg att rinna ut.