Johanna Nilsson

JOHANNA NILSSON

Jag föddes i Uppsala 1973 där jag bodde några år innan jag och min familj (mamma, pappa, storebror, lillasyster) flyttade till Borlänge där jag växte upp och gick i skolan. Jag drömde bland annat om att bli forskare, pianist, upptäcktsresande, pingisproffs och skidåkare, men började skriva alltmer under högstadiet och framförallt gymnasiet.

Som 14-åring gjorde jag en lång resa tillsammans med min pappa till Asien, vi besökt bland annat Laos, Japan och Kina. Året därpå reste hela familjen ner till Zaire (nuvarande Kongo) där pappa vuxit upp som missionärsbarn. Vi besökte de missionsstationer han bott på och träffade många människor som jag bara hört talas om genom hans "Afrikasagor" på barndomens sängkant. Speciellt minns jag Mimia, den lilla djungelbyn mitt ute i N'kunduskogen, där pappa levde som "vit svarting" i drygt tio år. Där har han sina rötter. Där har också jag, på sätt och vis, en del av mina rötter. Resan kom att bli oerhört viktig för mig, då jag senare skulle komma att skriva min stora släktroman, om pappas Afrika, men också om mitt Afrika (se nedan).

Jag skrev mina första längre manus i slutet av gymnasiet och skickade redan då in till olika förlag i hopp om att bli publicerad.

1992 tog jag studenten från naturvetenskaplig linje. Jag flyttade till Uppsala där jag studerade framförallt teologi och statskunskap. Jag frilansade nu en del som journalist och skrev bland annat krönikor och artiklar för Upsala Nya tidning.

Min första roman, "Hon går genom tavlan, ut ur bilden", publicerades 1996. En roman som till stor del handlar om min egen uppväxt. Om Hannas utanförskap. Om mobbing. Om modet att våga vara sig själv. Men till ett högt pris. Romanen väckte stor uppmärksamhet och jag blev inbjuden att föreläsa på bibliotek, skolor, folkhögskolor etcetera. Romanen är översatt till tyska, finska och holländska och har använts mycket på skolor och även högskolor.

Hösten 1998 flyttade jag till Stockholm för att studera till civilekonom på Handelshögskolan. Jag var nyfiken på den världen, men hade väl ingen direkt aning om vad jag skulle använda utbildningen till, då jag ju hade för avsikt att fortsätta mitt författarskap.

Året därpå, 1999, utkom min andra roman, "Flickan som uppfann livet". - en roman som utspelar sig i det Uppsala jag just lämnat. Romanen handlar om 14-åriga Fanny som överlever det svåra verkliga livet, med bland annat konflikter inom familjen, genom att gå in i fantasivärldar. Till skillnad från Hanna, sparkar Fanny utåt istället för inåt som strategi för att överleva en delvis självvald, men också påtvingad ensamhet. Boken är översatt till tyska.

Dessa två första romaner har varit utgångspunkt för mitt samarbete med Rädda Barnen, som jag skrivit två kortromaner för: "Rädda klassen från ensamma vargar" (handlar om mobbing, utanförskap, riktat till mellanstadiet) samt "Fannys hemliga mening med livet" (riktat till högstadiet, om tonårsproblematik, ensamhet, mod, att bli vuxen).

Under våren 2001 kom jag ut med min första barn- och ungdomsbok, "Robin med huvan" (Rabén och Sjögren) som också blev Augustprisnominerad. Boken handlar om mötet mellan två barn i en skog under en sommar. Om träd med ögon, barn som förvandlats till djur, om fantasin som gränsar till verkligheten. Det var oerhört roligt att skriva den boken, det var som att få möjlighet att skriva den bok jag själv längtade efter som barn. Boken är översatt till holländska och danska.

Efter två år på Handelshögskolan, valde jag att ta en paus från ekonomutbildningen och läste istället statskunskap, C-nivå, på universitetet. Samtidigt kom en roman krypande. Och den handlade om just Handelshögskolan.
Hösten 2001 kom romanen "Rebell med frusna fötter" ut på W&W. Den handlar om den unga kvinnan Stella Björk, mitt alter ego, som studerar på Handelshögskolan i Stockholm. Romanen kan sägas vara en politisk satir över klassklyftorna i det svenska samhället och den ekonomiska eliten, men rymmer också kärlek och vänskap med bland annat en uteliggare. Stella är en rebell på Handelshögskolan och startar bland annat en Förening för Anonyma Aktiemissbrukare (FAA), som utvecklas till en slags undergroundrörelse, vilket i sin tur övergår i en "andra kårhusockupation". Romanen är översatt till polska.

"Konsten att vara Ela" kom i april 2003. Det är en berättelse om Ela Sander, 26, som försöker bilda sig en egen familj, ett eget sammanhang, trots föräldrarnas skilsmässa, sveket, misstron mot kärlek som håller och rädsla för att bli "som alla andra". Ela bor i centrala Stockholm och under berättelsens gång lär hon bland annat känna en granne med cancer, en bulldog, en kock (att förälska sig i) samt sist men inte minst en liten flicka som heter Klara och är barn till en uteliggare, Siri, som är spårlöst försvunnen. Ela blir Klaras "adoptivmamma" ett tag och likt en privatdetektiv tar hon också på sig att försöka hitta den försvinna Siri. Boken är översatt till norska och polska.

"Alva och familjen Låtsas" heter den barnbok jag skrev ungefär samtidigt som romanen om Ela. Det är en bok för 8-9-åringar med illustrationer av Eva Eriksson. Boken handlar om Alva, en tuff men också känslig 8-åring som varannan vecka bor hos sin pappa, varannan hos sin mamma - kort sagt en bok om en modern familjekonstellation. Boken är översatt till tyska.

Våren 2005 kom "De i utkanten älskande" som jag skrev under ett par månader sommaren 2004. I november 2004 tilldelades jag Wahlströms&Widstrands litteraturpris (Pär Westberg-priset) för boken och i maj 2005 tog jag emot Gustaf Frödings stipendium från Uppsala studentkår! Senare fick jag också Karin Boye-priset samt Stockholm Läser-priset (2006 års Stockholmsroman).
"De i utkanten älskande" är en roman som handlar om en grupp udda individer (utkantsmänniskor som jag kallar dem) och deras liv och öden som kommer att tangera varandra, ibland tränga in i varandra: En olycklig transvestit (som vill bli kvinna) blir förälskad i en ung flicka med modelldrömmar. En kvinnlig deprimerad tjuv är olycklig kär i sin läkare som i sin tur är besatt av sin förra flickvän. En handikappad gatumusikant blir förälskad i tjuven och drömmer om att slå igenom som singer-song-writer. En man får cancer i magen och fet kvinna lider av chokladmissbruk. Etcetera.
För mig känns den här romanen som någonting helt nytt, då den har flera huvudpersoner, inte bara om en enda som i mina tidigare böcker, dessutom tar den inte sin utgångspunkt i mitt eget liv, även om det naturligtvis finns vissa beröringspunkter mellan mig och några av personerna.
Boken är översatt till polska och ryska.

Hösten 2005 utkom min tredje ungdomsbok, "Pojken som botade sömnen", som handlar om 12-årige Jonatan vars tvillingsyster Bella blivit påkörd av ett rattfyllo och ligger i koma. Jonatan får för sig att om han gör en massa goda gärningar så kommer hon att vakna. En av dessa goda gärningar handlar om att leta rätt på rattfyllot...

Hösten 2006 kom så äntligen min Stora Släktroman, Jag är Leopardpojkens dotter, som handlar om min pappas uppväxt i Kongos djungler och om farmor och farfars missionärsgärning där från 30-talet och framåt. Det är en roman jag velat skriva oerhört länge, men inte vågat av rädsla för att såra såväl levande som döda. Men nu har det äntligen blivit av. Det blev en dokumentärroman, dock med författarens rätt att lägga till och dra ifrån där fakta fattas. En roman om otroliga äventyr, men också ett smärtsamt familjedrama om en familj som splittrades när Gud gick före barnen.

Våren 2007 kom jag ut med min fjärde barnbok, Landet med de tusen namnen, på Rabén&Sjögren.

Under 2008 skrev jag på filmmanus baserat på De i utkanten älskande för Illusion Films räkning, samt föreläser runtom i Sverige. Samma år utkom romanen SOS från mänskligheten och året därpå ungdomsromanen Janis den Magnifika (den senaste är översatt till tyska).

Jag gifte mig i augusti 2009 med min man Stelios. Jag är också styvmamma till hans två barn. Vi bor numer i Älvsjö, i ett nybyggt radhus, där jag har ett skrivarrum allra högst upp. Jag åker ofta in till Kulturhuset och skriver, eller sätter mig på kondiset vid Älvsjö torg och arbetar några timmar, när jag är för rastlös för att vara hemma eller helt enkelt behöver miljöombyte.

2011 bytte jag från Wahlströms&Widstrands (sedan min gamla förläggare slutet där) till Forum (också ett Bonnierförlag), och utkom där med ”Gå din väg men stanna”, en fristående fortsättning på min debutroman om Hanna. En mycket svår bok att skriva, men oerhört viktig för mig, då den handlar om mina svåra ätstörningar – som jag hade från tolv års ålder och fram till dess att jag var ca 37 – och mina otaliga depressioner. Boken handlar också om mötet med min man – mitt livs kärlek – och svårigheterna att vara styvmamma, samtidigt som man är psykiskt skör. Berättelsen handlar också om konsten som tröst, terapi, styrka och räddning.

2012 inledde jag och Friends – en stiftelse som jobbar mot mobbing – ett samarbete om nätmobbing. Jag skrev, delvis på uppdrag av dem, och i samarbete med Pocketförlaget, ungdomsromanen ”Gilla hata horan” som handlar om tre 15-åringar på en skola där nätmobbing förekommer och blir allt grövre. Boken har sålt väldigt bra och används i många skolor. Den har även blivit översatt till danska och färöiska.

2013 utkom romanen ”Jag är den som skall komma” på Forum förlag. Den handlar om den psykotiska Bernice som tror att hon är Messias. Bernice har förlorat sitt tredje barn i ett sent missfall, och sorgen över detta gör henne – konkret – galen. Hon tror att om hon blir Messias så ska hon kunna återuppväcka sitt barn från de döda. Dessutom behöver hela världen räddas!

Under 2013 började jag också att skriva på den roman som utkom i maj 2015 – ”Det grönare djupet” –  en fristående uppföljare till Karin Boyes ”Kallocain” från 1940. Det är en roman som handlar om Linda Kall, fru till Leo Kall, som var huvudperson i ”Kallocain”. Linda har flytt från diktaturen i Världsstaten och funnit sitt nya hem i Ökenstaden – ett extremliberalt samhälle där ord som ”stat”, ”ledare” och ”gemenskap” skys som pesten. Men är det det optimala samhället? Linda berättar om livet i Ökenstaden, och fast hon trivs med mycket där så längtar hon samtidigt efter något annat, något som är ett mellanting mellan diktatur och extremliberalism, något som hon tänker på som ”det grönare djupet” – en plats och ett tillstånd där invididen har sin frihet, men samtidigt har samhället som ett skyddsnät när sjukdom och annat slår till.

Jag har även börjat skriva lättlästa böcker för Nypon/Vilja förlag. Två titlar gavs ut nu i början av 2015: ”Nästan som Zlatan” (ungdomsbok, Nypon) och ”Poeten i glasburen” (vuxenbok, Vilja). Jag har även skrivit klart den avslutande delen i min trilogi om maffiabossen Francy – ”Francys återuppståndelse”, som jag skrivit under min pseudonym Amanda Lind. Boken kommer att ges ut av Storytel. Hela trilogin kommer att läsas in som ljudbok av skådespelerskan Rebecka Hemse.

Utöver skrivandet ägnar jag mig åt att: Fika med kompisar eller gå på kafé ensam tillsammans med anteckningsboken och någon roman. Gå på bio, läsa böcker, promenera i ur och skur, träna (yoga, styrketräning) och vara med min man, som är min allra bästa vän. Jag träffar ofta mina föräldrar och även mina syskon och deras små barn, som jag är stolt faster och moster till. Jag drömmer om att någon gång få skriva en dramaserie för tv och en långfilm – gärna med mig själv som skådespelare! Och så vill jag resa jorden runt med min man, uppnå inre harmoni och bli mer lik min mormor Ruth, som dog 2009, två veckor efter att jag hade gift mig – hon var så genuint snäll och generös och tålmodig, aldrig avundsjuk på någon, alltid glad när någon annan lyckades, och sådan vill jag också bli. Ja, jag vill bli mer som mormor Ruth. Fast på Johannis-vis (min man och mina styvbarn kallar mig alltid för Johannis ...).

Hemsida: www.nilssonlind.com

Verkförteckning:

Gå din väg men stanna, 2011
Jag är den som skall komma, 2013
Det grönare djupet, 2015

Böcker på andra förlag:

Hon går genom tavlan, ut ur bilden, 1996, Wahlström & Widstrand
Rädda klassen från ensamma vargar, 1997, Rädda Barnen
Flickan som uppfann livet, 1999, Wahlström & Widstrand
Fannys hemliga mening med livet, 2000, Rädda Barnen
Rebell med frusna fötter, 2001, Wahlström & Widstrand
Robin med huvan, 2001, Rabén & Sjögren
Alva och familjen Låtsas, 2003, Rabén & Sjögren
Konsten att vara Ela, 2003, Wahlström & Widstrand 
Pojken som botade sömnen, 2005, Rabén & Sjögren
De i utkanten älskande, 2005, Wahlström & Widstrand
Jag är Leopardpojkens dotter, 2006, Wahlström & Widstrand
Landet med de tusen namnen, 2007, Rabén & Sjögren
SOS från mänskligheten, 2008, Wahlström & Widstrand  
Janis den magnifika, 2009, Rabén & Sjögren
Francys evangelium, 2010, (under pseudonym Amanda Lind), Damm förlag
Lilla Darling, 2011, Rabén & Sjögren
Francys testamente, 2011, (under pseudonym Amanda Lind),  Damm förlag
Gilla hata horan, 2012, Pocketförlaget
Nästan som Zlatan, 2015, Nypon
Poeten i glasburen, 2015, Vilja

Ännu ej utkommet:

Francys återuppståndelse, 2015/16, Storytel
Kanske som Zlatan, höst 2015, Nypon
Poeten utanför glasburen, 2016, Vilja
Utgivning

Johanna Nilsson Foto: Anna-Lena Ahlström

Johanna Nilsson

JOHANNA NILSSON

Jag föddes i Uppsala 1973 där jag bodde några år innan jag och min familj (mamma, pappa, storebror, lillasyster) flyttade till Borlänge där jag växte upp och gick i skolan. Jag drömde bland annat om att bli forskare, pianist, upptäcktsresande, pingisproffs och skidåkare, men började skriva alltmer under högstadiet och framförallt gymnasiet.

Som 14-åring gjorde jag en lång resa tillsammans med min pappa till Asien, vi besökt bland annat Laos, Japan och Kina. Året därpå reste hela familjen ner till Zaire (nuvarande Kongo) där pappa vuxit upp som missionärsbarn. Vi besökte de missionsstationer han bott på och träffade många människor som jag bara hört talas om genom hans "Afrikasagor" på barndomens sängkant. Speciellt minns jag Mimia, den lilla djungelbyn mitt ute i N'kunduskogen, där pappa levde som "vit svarting" i drygt tio år. Där har han sina rötter. Där har också jag, på sätt och vis, en del av mina rötter. Resan kom att bli oerhört viktig för mig, då jag senare skulle komma att skriva min stora släktroman, om pappas Afrika, men också om mitt Afrika (se nedan).

Jag skrev mina första längre manus i slutet av gymnasiet och skickade redan då in till olika förlag i hopp om att bli publicerad.

1992 tog jag studenten från naturvetenskaplig linje. Jag flyttade till Uppsala där jag studerade framförallt teologi och statskunskap. Jag frilansade nu en del som journalist och skrev bland annat krönikor och artiklar för Upsala Nya tidning.

Min första roman, "Hon går genom tavlan, ut ur bilden", publicerades 1996. En roman som till stor del handlar om min egen uppväxt. Om Hannas utanförskap. Om mobbing. Om modet att våga vara sig själv. Men till ett högt pris. Romanen väckte stor uppmärksamhet och jag blev inbjuden att föreläsa på bibliotek, skolor, folkhögskolor etcetera. Romanen är översatt till tyska, finska och holländska och har använts mycket på skolor och även högskolor.

Hösten 1998 flyttade jag till Stockholm för att studera till civilekonom på Handelshögskolan. Jag var nyfiken på den världen, men hade väl ingen direkt aning om vad jag skulle använda utbildningen till, då jag ju hade för avsikt att fortsätta mitt författarskap.

Året därpå, 1999, utkom min andra roman, "Flickan som uppfann livet". - en roman som utspelar sig i det Uppsala jag just lämnat. Romanen handlar om 14-åriga Fanny som överlever det svåra verkliga livet, med bland annat konflikter inom familjen, genom att gå in i fantasivärldar. Till skillnad från Hanna, sparkar Fanny utåt istället för inåt som strategi för att överleva en delvis självvald, men också påtvingad ensamhet. Boken är översatt till tyska.

Dessa två första romaner har varit utgångspunkt för mitt samarbete med Rädda Barnen, som jag skrivit två kortromaner för: "Rädda klassen från ensamma vargar" (handlar om mobbing, utanförskap, riktat till mellanstadiet) samt "Fannys hemliga mening med livet" (riktat till högstadiet, om tonårsproblematik, ensamhet, mod, att bli vuxen).

Under våren 2001 kom jag ut med min första barn- och ungdomsbok, "Robin med huvan" (Rabén och Sjögren) som också blev Augustprisnominerad. Boken handlar om mötet mellan två barn i en skog under en sommar. Om träd med ögon, barn som förvandlats till djur, om fantasin som gränsar till verkligheten. Det var oerhört roligt att skriva den boken, det var som att få möjlighet att skriva den bok jag själv längtade efter som barn. Boken är översatt till holländska och danska.

Efter två år på Handelshögskolan, valde jag att ta en paus från ekonomutbildningen och läste istället statskunskap, C-nivå, på universitetet. Samtidigt kom en roman krypande. Och den handlade om just Handelshögskolan.
Hösten 2001 kom romanen "Rebell med frusna fötter" ut på W&W. Den handlar om den unga kvinnan Stella Björk, mitt alter ego, som studerar på Handelshögskolan i Stockholm. Romanen kan sägas vara en politisk satir över klassklyftorna i det svenska samhället och den ekonomiska eliten, men rymmer också kärlek och vänskap med bland annat en uteliggare. Stella är en rebell på Handelshögskolan och startar bland annat en Förening för Anonyma Aktiemissbrukare (FAA), som utvecklas till en slags undergroundrörelse, vilket i sin tur övergår i en "andra kårhusockupation". Romanen är översatt till polska.

"Konsten att vara Ela" kom i april 2003. Det är en berättelse om Ela Sander, 26, som försöker bilda sig en egen familj, ett eget sammanhang, trots föräldrarnas skilsmässa, sveket, misstron mot kärlek som håller och rädsla för att bli "som alla andra". Ela bor i centrala Stockholm och under berättelsens gång lär hon bland annat känna en granne med cancer, en bulldog, en kock (att förälska sig i) samt sist men inte minst en liten flicka som heter Klara och är barn till en uteliggare, Siri, som är spårlöst försvunnen. Ela blir Klaras "adoptivmamma" ett tag och likt en privatdetektiv tar hon också på sig att försöka hitta den försvinna Siri. Boken är översatt till norska och polska.

"Alva och familjen Låtsas" heter den barnbok jag skrev ungefär samtidigt som romanen om Ela. Det är en bok för 8-9-åringar med illustrationer av Eva Eriksson. Boken handlar om Alva, en tuff men också känslig 8-åring som varannan vecka bor hos sin pappa, varannan hos sin mamma - kort sagt en bok om en modern familjekonstellation. Boken är översatt till tyska.

Våren 2005 kom "De i utkanten älskande" som jag skrev under ett par månader sommaren 2004. I november 2004 tilldelades jag Wahlströms&Widstrands litteraturpris (Pär Westberg-priset) för boken och i maj 2005 tog jag emot Gustaf Frödings stipendium från Uppsala studentkår! Senare fick jag också Karin Boye-priset samt Stockholm Läser-priset (2006 års Stockholmsroman).
"De i utkanten älskande" är en roman som handlar om en grupp udda individer (utkantsmänniskor som jag kallar dem) och deras liv och öden som kommer att tangera varandra, ibland tränga in i varandra: En olycklig transvestit (som vill bli kvinna) blir förälskad i en ung flicka med modelldrömmar. En kvinnlig deprimerad tjuv är olycklig kär i sin läkare som i sin tur är besatt av sin förra flickvän. En handikappad gatumusikant blir förälskad i tjuven och drömmer om att slå igenom som singer-song-writer. En man får cancer i magen och fet kvinna lider av chokladmissbruk. Etcetera.
För mig känns den här romanen som någonting helt nytt, då den har flera huvudpersoner, inte bara om en enda som i mina tidigare böcker, dessutom tar den inte sin utgångspunkt i mitt eget liv, även om det naturligtvis finns vissa beröringspunkter mellan mig och några av personerna.
Boken är översatt till polska och ryska.

Hösten 2005 utkom min tredje ungdomsbok, "Pojken som botade sömnen", som handlar om 12-årige Jonatan vars tvillingsyster Bella blivit påkörd av ett rattfyllo och ligger i koma. Jonatan får för sig att om han gör en massa goda gärningar så kommer hon att vakna. En av dessa goda gärningar handlar om att leta rätt på rattfyllot...

Hösten 2006 kom så äntligen min Stora Släktroman, Jag är Leopardpojkens dotter, som handlar om min pappas uppväxt i Kongos djungler och om farmor och farfars missionärsgärning där från 30-talet och framåt. Det är en roman jag velat skriva oerhört länge, men inte vågat av rädsla för att såra såväl levande som döda. Men nu har det äntligen blivit av. Det blev en dokumentärroman, dock med författarens rätt att lägga till och dra ifrån där fakta fattas. En roman om otroliga äventyr, men också ett smärtsamt familjedrama om en familj som splittrades när Gud gick före barnen.

Våren 2007 kom jag ut med min fjärde barnbok, Landet med de tusen namnen, på Rabén&Sjögren.

Under 2008 skrev jag på filmmanus baserat på De i utkanten älskande för Illusion Films räkning, samt föreläser runtom i Sverige. Samma år utkom romanen SOS från mänskligheten och året därpå ungdomsromanen Janis den Magnifika (den senaste är översatt till tyska).

Jag gifte mig i augusti 2009 med min man Stelios. Jag är också styvmamma till hans två barn. Vi bor numer i Älvsjö, i ett nybyggt radhus, där jag har ett skrivarrum allra högst upp. Jag åker ofta in till Kulturhuset och skriver, eller sätter mig på kondiset vid Älvsjö torg och arbetar några timmar, när jag är för rastlös för att vara hemma eller helt enkelt behöver miljöombyte.

2011 bytte jag från Wahlströms&Widstrands (sedan min gamla förläggare slutet där) till Forum (också ett Bonnierförlag), och utkom där med ”Gå din väg men stanna”, en fristående fortsättning på min debutroman om Hanna. En mycket svår bok att skriva, men oerhört viktig för mig, då den handlar om mina svåra ätstörningar – som jag hade från tolv års ålder och fram till dess att jag var ca 37 – och mina otaliga depressioner. Boken handlar också om mötet med min man – mitt livs kärlek – och svårigheterna att vara styvmamma, samtidigt som man är psykiskt skör. Berättelsen handlar också om konsten som tröst, terapi, styrka och räddning.

2012 inledde jag och Friends – en stiftelse som jobbar mot mobbing – ett samarbete om nätmobbing. Jag skrev, delvis på uppdrag av dem, och i samarbete med Pocketförlaget, ungdomsromanen ”Gilla hata horan” som handlar om tre 15-åringar på en skola där nätmobbing förekommer och blir allt grövre. Boken har sålt väldigt bra och används i många skolor. Den har även blivit översatt till danska och färöiska.

2013 utkom romanen ”Jag är den som skall komma” på Forum förlag. Den handlar om den psykotiska Bernice som tror att hon är Messias. Bernice har förlorat sitt tredje barn i ett sent missfall, och sorgen över detta gör henne – konkret – galen. Hon tror att om hon blir Messias så ska hon kunna återuppväcka sitt barn från de döda. Dessutom behöver hela världen räddas!

Under 2013 började jag också att skriva på den roman som utkom i maj 2015 – ”Det grönare djupet” –  en fristående uppföljare till Karin Boyes ”Kallocain” från 1940. Det är en roman som handlar om Linda Kall, fru till Leo Kall, som var huvudperson i ”Kallocain”. Linda har flytt från diktaturen i Världsstaten och funnit sitt nya hem i Ökenstaden – ett extremliberalt samhälle där ord som ”stat”, ”ledare” och ”gemenskap” skys som pesten. Men är det det optimala samhället? Linda berättar om livet i Ökenstaden, och fast hon trivs med mycket där så längtar hon samtidigt efter något annat, något som är ett mellanting mellan diktatur och extremliberalism, något som hon tänker på som ”det grönare djupet” – en plats och ett tillstånd där invididen har sin frihet, men samtidigt har samhället som ett skyddsnät när sjukdom och annat slår till.

Jag har även börjat skriva lättlästa böcker för Nypon/Vilja förlag. Två titlar gavs ut nu i början av 2015: ”Nästan som Zlatan” (ungdomsbok, Nypon) och ”Poeten i glasburen” (vuxenbok, Vilja). Jag har även skrivit klart den avslutande delen i min trilogi om maffiabossen Francy – ”Francys återuppståndelse”, som jag skrivit under min pseudonym Amanda Lind. Boken kommer att ges ut av Storytel. Hela trilogin kommer att läsas in som ljudbok av skådespelerskan Rebecka Hemse.

Utöver skrivandet ägnar jag mig åt att: Fika med kompisar eller gå på kafé ensam tillsammans med anteckningsboken och någon roman. Gå på bio, läsa böcker, promenera i ur och skur, träna (yoga, styrketräning) och vara med min man, som är min allra bästa vän. Jag träffar ofta mina föräldrar och även mina syskon och deras små barn, som jag är stolt faster och moster till. Jag drömmer om att någon gång få skriva en dramaserie för tv och en långfilm – gärna med mig själv som skådespelare! Och så vill jag resa jorden runt med min man, uppnå inre harmoni och bli mer lik min mormor Ruth, som dog 2009, två veckor efter att jag hade gift mig – hon var så genuint snäll och generös och tålmodig, aldrig avundsjuk på någon, alltid glad när någon annan lyckades, och sådan vill jag också bli. Ja, jag vill bli mer som mormor Ruth. Fast på Johannis-vis (min man och mina styvbarn kallar mig alltid för Johannis ...).

Hemsida: www.nilssonlind.com

Verkförteckning:

Gå din väg men stanna, 2011
Jag är den som skall komma, 2013
Det grönare djupet, 2015

Böcker på andra förlag:

Hon går genom tavlan, ut ur bilden, 1996, Wahlström & Widstrand
Rädda klassen från ensamma vargar, 1997, Rädda Barnen
Flickan som uppfann livet, 1999, Wahlström & Widstrand
Fannys hemliga mening med livet, 2000, Rädda Barnen
Rebell med frusna fötter, 2001, Wahlström & Widstrand
Robin med huvan, 2001, Rabén & Sjögren
Alva och familjen Låtsas, 2003, Rabén & Sjögren
Konsten att vara Ela, 2003, Wahlström & Widstrand 
Pojken som botade sömnen, 2005, Rabén & Sjögren
De i utkanten älskande, 2005, Wahlström & Widstrand
Jag är Leopardpojkens dotter, 2006, Wahlström & Widstrand
Landet med de tusen namnen, 2007, Rabén & Sjögren
SOS från mänskligheten, 2008, Wahlström & Widstrand  
Janis den magnifika, 2009, Rabén & Sjögren
Francys evangelium, 2010, (under pseudonym Amanda Lind), Damm förlag
Lilla Darling, 2011, Rabén & Sjögren
Francys testamente, 2011, (under pseudonym Amanda Lind),  Damm förlag
Gilla hata horan, 2012, Pocketförlaget
Nästan som Zlatan, 2015, Nypon
Poeten i glasburen, 2015, Vilja

Ännu ej utkommet:

Francys återuppståndelse, 2015/16, Storytel
Kanske som Zlatan, höst 2015, Nypon
Poeten utanför glasburen, 2016, Vilja
Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker och författare