Det goda sovjetiska köket

Minnen, mat och längtan
Författare: Anya von Bremzen

Utgivningsdag: 2014-09-04
Recensionsdag: 2014-09-18

Mediakontakt: Stephanie Tärnqvist

En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök – det var Anya von Bremzens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var trist och absurt – och ibland barnsligt glädjefullt. Och till slut fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till USA. I dag är Anya von Bremzen en framstående matskribent och lever i två skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det förflutna att framstå i ett rosenrött skimmer. För att återskapa detta förflutna, alla dess bitterljuva dofter och smaknyanser, beslutar sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin: att tillaga maträtter – enkla eller överdådiga – från vartenda decennium av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana recept återges i boken.Genom att beskriva dessa måltider får vi oss också till livs en gripande familjehistoria som sträcker sig över tre generationer. Hur var det att leva i ett land där varenda tugga hade politisk betydelse? Anya von Bremzen skildrar vad maten betydde för hennes familj, men också för landet som helhet – alltifrån Lenins spannmålsrekvisitioner och de av Stalin framkallade svältkatastroferna till Chrusjtjovs brödköer och Gorbatjovs korståg för att ersätta alkohol med mineralvatten. Det goda sovjetiska köket visar hur mat – att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man hade tur – präglade Sovjetunionens hela historia. Och den får oss att reflektera över matens betydelse i våra egna liv.

"Hennes berättelse om att växa upp som barn i två olika världar är samtidigt den underbara berättelsen om det som många amerikanska immigranter upplevt." Marcus Samuelsson

"Det är en fantastisk historia ryskamerikanskan Anya von Bremzen skrivit om sitt gamla kommunistiska hemland och dess befolknings kamp för att överleva vardagen. … Obetalbar är hennes historia om hur hon redan som liten skolflicka blev svartabörshaj genom att låta sina unga kamrater sniffa på en Coca Colaflaska från det MYTISKA VÄST till priset av 5 kopek per lukt och person. … Här finns recept som får det att vattnas i munnen. Sist och slutligen påminns man om att Mat och Politik absolut hör ihop.” Björn Löfström, Norrländska Socialdemokraten

”en lärd, rolig, personlig och mycket intressant bok om sovjetisk kulturhistoria.” David Isaksson, Norrköpings Tidningar

”hennes bok gör oss lite klokare i stället för lite dummare. Det kan man inte säga om särskilt många skildringar av Ryssland och dess historia.” Carsten Palmær, Aftonbladet

"en underfundig och ibland humoristiskt distanserad betraktelse över de till största delen fasliga händelserna i en splittrad sovjetisk familjs liv under fyra generationer." Sydsvenskan


"I hennes bok blir det så tydligt hur maten styr våra liv ... hur matkulturer blir en del av den värld man lever och växer upp i. " Stefan Nilson, Nerikes Allehanda

"Hennes berättelse om att växa upp som barn i två olika världar är samtidigt den underbara berättelsen om det som många amerikanska immigranter upplevt." Marcus Samuelsson

"von Bremzen är lika virtuos i sin berättarkonst som hennes mamma är i sin matlagningskonst" Masha Gessen, New York Review of Books

"… som en stor rysk roman, fylld av svart humor och nostalgi. Den öppnar ett helt nytt universum och får att oss förstå matens djupa betydelse på det kulturella, politiska, sociala, historiska och personliga planet." Ferran Adrià

"Lysande … von Bremzen beskriver Sovjetunionen med en sviken älskares ögon – med förtvivlan, förfäran, bestörtning och ändå trots allt … med kärlek." Russ Parsons, Los Angeles Times

Visa mer

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2014-09-18 Genre: Historia och arkeologi Översättare: Åsa Jonason, Hans-Jacob Nilsson Originalutgåvans titel: Mastering the Art of Soviet Cooking Originalutgåvans utgivningsår: 2013 Formgivare: Eva Lindeberg Thema-kod: Socialhistoria och kulturhistoria Antal sidor: 425 Mått: 162 x 235 x 34 mm Vikt: 878 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789186729509 (2014-09-04)

Det goda sovjetiska köket

Minnen, mat och längtan
Författare: Anya von Bremzen

Utgivningsdag: 2014-09-04
Recensionsdag: 2014-09-18

Mediakontakt: Stephanie Tärnqvist

En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök – det var Anya von Bremzens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var trist och absurt – och ibland barnsligt glädjefullt. Och till slut fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till USA. I dag är Anya von Bremzen en framstående matskribent och lever i två skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det förflutna att framstå i ett rosenrött skimmer. För att återskapa detta förflutna, alla dess bitterljuva dofter och smaknyanser, beslutar sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin: att tillaga maträtter – enkla eller överdådiga – från vartenda decennium av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana recept återges i boken.Genom att beskriva dessa måltider får vi oss också till livs en gripande familjehistoria som sträcker sig över tre generationer. Hur var det att leva i ett land där varenda tugga hade politisk betydelse? Anya von Bremzen skildrar vad maten betydde för hennes familj, men också för landet som helhet – alltifrån Lenins spannmålsrekvisitioner och de av Stalin framkallade svältkatastroferna till Chrusjtjovs brödköer och Gorbatjovs korståg för att ersätta alkohol med mineralvatten. Det goda sovjetiska köket visar hur mat – att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man hade tur – präglade Sovjetunionens hela historia. Och den får oss att reflektera över matens betydelse i våra egna liv.

"Hennes berättelse om att växa upp som barn i två olika världar är samtidigt den underbara berättelsen om det som många amerikanska immigranter upplevt." Marcus Samuelsson

"Det är en fantastisk historia ryskamerikanskan Anya von Bremzen skrivit om sitt gamla kommunistiska hemland och dess befolknings kamp för att överleva vardagen. … Obetalbar är hennes historia om hur hon redan som liten skolflicka blev svartabörshaj genom att låta sina unga kamrater sniffa på en Coca Colaflaska från det MYTISKA VÄST till priset av 5 kopek per lukt och person. … Här finns recept som får det att vattnas i munnen. Sist och slutligen påminns man om att Mat och Politik absolut hör ihop.” Björn Löfström, Norrländska Socialdemokraten

”en lärd, rolig, personlig och mycket intressant bok om sovjetisk kulturhistoria.” David Isaksson, Norrköpings Tidningar

”hennes bok gör oss lite klokare i stället för lite dummare. Det kan man inte säga om särskilt många skildringar av Ryssland och dess historia.” Carsten Palmær, Aftonbladet

"en underfundig och ibland humoristiskt distanserad betraktelse över de till största delen fasliga händelserna i en splittrad sovjetisk familjs liv under fyra generationer." Sydsvenskan


"I hennes bok blir det så tydligt hur maten styr våra liv ... hur matkulturer blir en del av den värld man lever och växer upp i. " Stefan Nilson, Nerikes Allehanda

"Hennes berättelse om att växa upp som barn i två olika världar är samtidigt den underbara berättelsen om det som många amerikanska immigranter upplevt." Marcus Samuelsson

"von Bremzen är lika virtuos i sin berättarkonst som hennes mamma är i sin matlagningskonst" Masha Gessen, New York Review of Books

"… som en stor rysk roman, fylld av svart humor och nostalgi. Den öppnar ett helt nytt universum och får att oss förstå matens djupa betydelse på det kulturella, politiska, sociala, historiska och personliga planet." Ferran Adrià

"Lysande … von Bremzen beskriver Sovjetunionen med en sviken älskares ögon – med förtvivlan, förfäran, bestörtning och ändå trots allt … med kärlek." Russ Parsons, Los Angeles Times

Visa mer

Ladda ner omslag

Ladda ner 3D-omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2014-09-18 Genre: Historia och arkeologi Översättare: Åsa Jonason, Hans-Jacob Nilsson Originalutgåvans titel: Mastering the Art of Soviet Cooking Originalutgåvans utgivningsår: 2013 Formgivare: Eva Lindeberg Thema-kod: Socialhistoria och kulturhistoria Antal sidor: 425 Mått: 162 x 235 x 34 mm Vikt: 878 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789186729509 (2014-09-04)

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker och författare