Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Roman Sentjin uppmärksammad i media

2015-05-27

Författaren till ”Familjen Joltysjev” intervjuades nyligen av DN, och boken får fina recensioner i bland annat Sydsvenskan.

DN:s journalist Erik Ohlsson beskriver hur en tur ut på landsbygden utanför Moskva kan te sig och hur denna scen skulle kunna vara hämtad ur Roman Sentjins roman.

Familjen Joltysjev ger en ovanlig inblick i ett slags ryskt vardagsliv, långt bortom det glittrande Moskva. Familjen Joltysjev är i bokens inledning en vanlig medelklassfamilj. Pappan är polis, mamman bibliotekarie och de bor i en lägenhet i staden.

Men tragiska omständigheter gör att de förlorar sitt hem och tvingas flytta till en sommarstuga i en förfallen by i södra Sibirien. Familjens helvetesvandring blir på sitt sätt en berättelse om den borgerliga civilisationens sårbarhet.

I Sydsvenskan skriver Gabriella Håkansson ”Boken är också en påminnelse om vad verkligt bra romaner gör med sina läsare. De vidgar perspektivet och ökar empatin. De förklarar det konstiga och gör det främmande mindre otäckt. … Jag är glad att boken finns på svenska och jag hoppas det kommer mer av honom, för Roman Sentjin skriver litteratur som man bär med sig hela livet.”

Familjen Joltysjev kom på ryska år 2009 och blev ett stort genombrott för den då 38-årige Sentjin. Boken har översatts till ett tiotal språk och nominerades till den ryska motsvarigheten till Bookerpriset.

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm