Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Elin Boardy får Tidningen Vi:s litteraturpris

2014-11-20

Elin Boardy har i år kommit ut med sin tredje roman, den kritikerrosade "Mary Jones historia". Igår tillkännagavs att hon vunnit Tidningen Vi:s litteraturpris.

Tidningen Vi:s litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det går till en skönlitterär författare ”på väg”; som har debuterat och publicerat upp till fyra prosaböcker för vuxna.

Juryns motivering lyder: ”Med gott humör, oförvägenhet och absolut gehör skapar Elin Boardy den traditionella äventyrsromanen, och skildrar hamnkrog och skattjakt ur köksflickans underifrånperspektiv. I Mary Jones historia återuppstår Skattkammarön som en sinnlig berättelse om systerskap, solidaritet, svek och oväntad kärlek.”

– Jag är jätteglad och hedrad över att få detta fina pris, som så många stora författare fått före mig. Tidningen Vi är toppen! säger Elin Boardy, som tog emot priset i Stockholm på onsdagskvällen.

Hon kallar själv sina böcker för ”utvecklings- och identitetsromaner som handlar om att vara kvinna… eller människa helt enkelt.” 

Romanen Mary Jones historia är ett utsnitt ur en stor klassisk roman där perspektivet är vänt och kvinnorna får kliva fram framför männen. Nu får vi möta arbetet i köket, kroppens alla hemligheter och intimiteter, rädslan för våldet i en rättslös värld, kärleken och sorgen.

 

Utgivna böcker

 • Tiden är inte än

  1300-tal, digerdöden härjar i Europa. En kvinna lämnar allt och flyr Sverige för att möta sitt öde. Det blir till en vandring som kommer att ta henne genom en ödelagd värld där folk alltjämt...

 • Mary Jones historia

  Landsortsflickan Mary tar tjänst som kökspiga på krogen som drivs av självaste Long John Silver och hans hustru Dolores. De blir hennes herrefolk och familj. Mary Jones historia är ett fristående...

 • Allt som återstår

  Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar,...

 • Mot ljuset

  I efterdyningarna av andra världskriget följer den unga kartriterskan Elly med sin syster på dennas bröllopsresa till Malaya i Sydöstasien. Väl framme tas de emot av plantageägare och den...

 • Sveavägen 56
 • Box 3159
 • S-103 63 Stockholm