Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Therése Söderlind får Studieförbundet Vuxenskolans författarpris för Vägen mot Bålberget

2013-09-25

Therése Söderlind får Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2013 för romanen Vägen mot Bålberget en suggestiv generationsroman med Ångermanlands byar och skogar som spelplats.

Priset kommer att delas ut på lördag kl 11.00 vid Bok och Biblioteksmässan i SVs monter C04:02. Prissumman är på 25 000 kronor. I anslutning till prisutdelning sker ett samtal med Therése Söderlind kring existentiella frågor om arv och skuld.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden – en bygd. Therése Söderlind har skrivit ett drama som handlar om ursprung men också att vara fångad i sin tid. Romanen tar sin början på 1970-talet och förflyttar sig mellan fyra tidsplan från 1600-talets grymma häxprocesser till nutid och blir till slut en hel släkthistoria.

- Att bli erkänd genom priset är viktigt och det stärker författaridentiteten. Det känns som ett lyft, säger Therése Söderlind.

- Jag märker att dagens generation är intresserad av historien och funderar över sitt ursprung. Släktforskningen är i ropet. Min bok sträcker sig tio generationer bakåt.

Juryns motivering:
”Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2013 går till Therése Söderlind för hennes bok Vägen mot Bålberget, en suggestiv generationsroman med Ångermanlands byar och skogar som spelplats.
Fyra tidsplan, från 1600-talets häxprocesser till nutid, och fyra berättarperspektiv vävs in i varandra och blir till slut en hel släkthistoria. På ett levande och variationsrikt språk berättas om hur det är att vara förälder, om förhållandet mellan föräldrar och barn och om existentiella frågor om arv och skuld, om vem jag är och var jag kommer ifrån. En rik bok som kan ge upphov till många samtal.”

Bland tidigare pristagare kan nämnas Sara Lidman, Torgny Lindgren, Bodil Malmsten, Lars Molin, Åke Edwardsson, Kjell Eriksson, Ronnie Sandahl, Carin Hjulström för boken Finns inte på kartan samt debutanten Tomas Bannerhed som med Korparna slog sig in på den svenska bokarenan och därefter belönades med Augustpriset.

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm