Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Linn Spross skriver om politisk kamp i sin debutroman

2013-08-12

Linn Spross är doktoranden från Uppsala som nu debuterar som författare. Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet är lika mycket en bok om vänskap och kärlek som om politisk kamp. Vi har ställt några frågor till Linn om boken.

Hej Linn!
Du debuterar i höst på Wahlström & Widstrand med Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet. Kan du berätta lite om boken och varför du skrev den?
Författarfoto Linn SprossDen handlar om Hanna och Imagine, och deras försök att förändra världen, men också försöka leva sina liv som de vill. Om att leka och fantisera som en strategi för att orka med vardagen. Den handlar också om vänskapen och kärleken mellan Hanna och Imagine, den där intensiva och symbiotiska relationen som både är fantastisk men också hotar att vara osund. Jag skrev den för att jag ville lyfta fram hur djupt personlig politisk kamp kan vara. Att det bara kan handla om en känsla, eller aning om att någonting är fel, att det är någonting man vill ändra på. Jag ville också att brudigheten, det som ofta ses som ytligt och anti-intellektuellt, skulle få ta plats och vara viktigt.

Hur fick du idén till boken?
Det började med att jag skrev en kort scen om en gapig brud som förstörde ett politisk möte genom att påstå att det var värdelöst att läsa teori. Denna brud kom senare att bli Imagine. Jag hade tidigare skrivit om uppgivenhet och hopplösheten i att leva politiskt, men med Imagine kunde jag börja skriva en berättelse som kunde skildra hur vänskap och att göra saker tillsammans kan var hoppingivande.

Din bok utspelar sig i universitetsvärlden, närmare bestämt Uppsala, där du själv studerar, och huvudpersonen är en ung tjej, precis som du själv. Har boken självbiografiska inslag?
Både ja och nej. Jag gillar att skriva om universitetsmiljöer eftersom att den på många sätt är taksam att driva med. Den är full av unga män som tar sig själva på väldigt stort allvar. Att skriva om en ung tjej var självklart, Hanna och Imagine har drag av både mig själv och många av mina vänner.

Hur känns det att debutera som författare?
Det känns mycket bra och lite märkligt.

Du är ju själv politiskt aktiv, berätta om din aktivism!
För mig handlar det mycket om att hitta sammanhang som det går att verka politiskt i, att tillsammans med andra få skapa något, att bygga utopier. Aktivism handlar för mig först och främst om att organisera sig med andra.

Hur ser din utopi ut?
Jag skulle vilja leva i ett samhälle där prestation spelade mindre roll, att lönearbetet avskaffades och allt ägdes gemensamt. Jag tror verkligen att klyftorna mellan människor måste utjämnas om vi ska ha någon chans att klara oss i det långa loppet. För egen del skulle jag vilja få verka i litterära och skrivande kollektiv, att få sitta med en andra människor och skriva och prata huller om buller.

Utgivna böcker

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm