Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Intervju med Lars Berge

2013-07-16

Författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lars Berge är aktuell med romanen Kontorsninja som utkommer den 15 augusti. Här berättar han i en intervju om boken, inspirationskällor och mycket annat.

Berätta lite om din bok Kontorsninja och varför du skrev den.
Den handlar om en person som tröttnar på sin karriär, sin relation, sin bostadsrätt och på att vara storstadsman i största allmänhet. Han bestämmer sig för att försvinna från jordens yta och skapa en ny tillvaro åt sig själv i ett övergivet kontorsförråd på jobbet. I ett samhälle som helt domineras av självrättfärdigande puritaner som pratar om arbetslinjen, att förverkliga sin inre potential och prestera till 110 procent tyckte jag att det behövdes en annorlunda romanhjälte. Någon som sänker ribban, gör en halvhjärtad insats och presterar sådär 17 procent av sin förmåga.

Var har du hittat inspiration till boken?
I de bilder av powerdressade män och kvinnor i fräscha kontorsmiljöer som brukar användas i reklam för att marknadsföra telefoni och banktjänster. Jag började fantisera om vad som egentligen dolde sig bakom deras gnistrande, vita leenden. Jag tyckte mig uppfatta sorg i deras ögon. Som om de innerst inne inte trodde på att kontorsarbete skulle göra dem till lyckligare och friare människor. Att de i själva verket bar på en dröm att bli nedpackade i en låda och budade till en bättre värld.

Har du själv känt dig som Jens Jansen någon gång och velat fly från allt?
Det är min långsiktiga plan.

Hur ser din arbetsplats ut? Behöver du något speciellt för att sätta igång att skriva?
Jag cyklar till kungliga biblioteket vid Humlegården. Det bästa sättet att bota skrivkramp är att omge sig med ambitiösa unga studenter som gör sitt yttersta för att göra sig anställningsbara på en krisande arbetsmarknad.

Har du någon förebild bland författare eller inspireras du av andra personer?
Gunnar Papphammar och Karl Marx är ständiga inspirationskällor.

Berätta lite om dokumentärfilmerna som du har arbetat med.
Den senaste heter "Världens största älg" och handlar om en man som bestämt sig för att bygga ett kolossal älg av trä på toppen av ett högt berg för att locka turister till inlandet och vända avfolkningen. Han lyckas övertyga ortsborna att investera i projektet, men stöter på många hinder på vägen mot sitt mål. Om några veckor är det premiär för "Nug - vandal in motion", en film om graffitilegendaren Nug som fick kulturministern att gå upp i limningen för några år sedan när han vandaliserade en t-banevagn och ställde ut som konst. En film handlar om landsbygden. Den andra om staden. Båda handlar i grund och botten om politik, ekonomi och ett samhälle i omvandling.

Vilket är ditt bästa lästips just nu?
Serietidningen Optic Nerve av Adrian Tomine och vad som helst av Miranda July.

Avslutningsvis - vad gör du en sommardag som denna?
Isolerar mig på en liten ö i norra kvarken. Badar bastu, slåss med myggen och läser Stephen King.


Om boken:

Efter att ha gått igenom sin livssituation kommer Jens Jansen fram till den självklara lösningen på sitt problem. Han ska göra allt i sin makt för att försvinna.

Kontorsninja är en skruvad roman om ett annorlunda försvinnande. Det är en historia som träffsäkert sätter fingret på några av vår tids stora orosmoln.

Läs mer här >>

Utgivna böcker

  • Svinn

    Sven var en gång ett pr-geni, nu tvingas han jobba som butiksmaskot i ett köpcentrum. När han tror att det inte kan bli mycket värre dyker hon upp: Kvinnan som en gång fick marken att rämna under...

  • Kontorsninja

    Jens Jansen är trött på sitt liv och sitt jobb som mellanchef. Efter att ha gått igenom sin livssituation kommer han fram till den självklara lösningen på problemet. Han ska göra allt i sin makt...

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm