Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Fina recensioner Kristian Lundbergs En hemstad

2013-04-26

Kristian Lundberg får fina recensioner för sin senaste bok En Hemstad som är en berättelse om klass - om hat och övergrepp, om sjukdom och tillfrisknande.

”Det är en väldigt uppfordrande bön … den är väldigt svart, men den är upplivande, man vi komma in i världen, göra nånting, förändra.”
Ulrika Milles, Kulturnyheterna, SVT

”Han hör enligt min mening till vår tids mest intressanta och angelägna författare. Hans nya bok är en sorgesång som blir till protest mot det meningslösa lidandet och en lovsång till människovärdet.”
Helle Klein, Sydsvenskan


”Det finns en vacker och stilla vrede i En hemstad, en vrede hämtad ur insikten att ett barn … inte ska behöva ha det så här. Det är som om Lundberg färdats varvet runt med sin återfallsproletarisering på Yarden och med en fördjupad kunskap och utan rädsla nu kan beskriva den ja, tvingande klassprägling som format honom och staden Malmö.”
Maria Edström, Kulturnytt, SR


”Jag tycker väldigt mycket om att vara i denna bok, trots all smärta. Den är på riktigt … Det går inte att läsa Kristian Lundberg utan att bli förtvivlad över det samhälle vi varje dag misslyckas med att göra rättvist. Den katastrofen lyckas han med stor poetiskt kraft få oss att begripa.”
Maria Schottenius, Dagens Nyheter


”Det är en uppväxtberättelse som slår emot en med full kraft. Stadens undersida vänds upp och språket äter sig in i det råttbo som då uppenbaras. Han skriver fragmentariskt, prövande och samtidigt frenetiskt … En hemstad är en mäktig besvärjelse … En av Lundbergs tekniker är omtagningen, det språkliga cirklandet, ordens dans i torktumlaren. De har en magnetisk lyster … Det sociala arvets skugga faller snett och vasst. Sorgesången, vacker som kristall, är förmodligen det tyngsta och mest innerliga som Lundberg publicerat."
Lars Åberg, Göteborgs-Posten


”Allvaret hos Kristian Lundberg perforerar svensk litteratur. Han talar för att kunna leva, och ljuset strilar tvekande in.” /Amelie Björk, Helsingborgs Dagblad
”Kristian Lundbergs sätt att sakta, sakta närma sig denna traumats allra innersta kärna är oändligt plågsamt, och oändligt gripande. Hans skriver poetiskt och ärkebrutalt på en och samma gång, det är ohyggligt fult och smärtsamt vackert.”
Anna Lindblom, Skånska Dagbladet

”Denna text är skriven av inre tvång … Här går Lundberg djupare, är oförsonligare och – hjälplösare.”
Leif Larsson, Västerbottens Kuriren


”Det modersporträtt han tecknar är djupare än tragiskt, det är bortom räddning och den fattigdom han ser är eländets, den som kombinerar den materiella bristen med begreppens och utsikternas brist. En hemstad bildar tredje hörnet i den figur som inleddes med Yarden och skrevs vidare med Och allt skall vara kärlek 2011. Figurens tredje bas är fattigdomen, den nya. Jo, bestämt säger det oss något om den samtid som är vår.”
Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren


”Kristian Lundberg skriver med ständiga upprepningar. Han hamrar effektivt in sitt budskap. Varje ord har en poetisk skärpa och tyngd. Han lämnar ingen oberörd och detta är nog en av de starkaste och mest utlämnande skildringarna av vad fattigdom gör med människor.”
Åke Svidén, Folkbladet

    

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm