Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Sveriges Radios Lyrikpris till Ann Hallström

2013-11-28

Poeten Ann Hallström får Sveriges Radios Lyrikpris 2013.  Ann Hallström är senast aktuell med bror mor dotter rekviem.

Motivering av Göran Sommardal:
Ann Hallström är en poet som bara skriver samma diktsamling en gång. Från debutboken Det är en frånvaro av steg som knastrar till fjolårets bror mor dotter rekviem har hon – vältaligt – visat modet och förmågan att avstå från den trygga, fortlöpande stilen. Det är i stället ämnet som håller samman Hallströms författarskap, och detta förefaller som en mycket logisk konsekvens av hennes demonstrativa vis att lämna den enhetliga stilen därhän utan att för den skull avstå från språkligt egensinne.

I alla sin diktsamlingar och allra mest i de senaste utsätter hon sig för de fördrivnas, de plågades, de våldtagnas och våldfördas erfarenhet – i en enveten avsikt att ge dem en uppehållsplats, ett språk, ett värn. Världen i Ann Hallströms dikter är en värld av krig, inspärrning, prostitution, maktlöshet. Men det är också en värld där subjekten både är utbytbara och oersättliga. Och genom att utsätta sig för världen blir den också hennes egen. I hennes samling Saknaden skriver hon:

"Hon var en han som var hon som var en han."

”Den som skriver är ingen."

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm