Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Katarina Frostensons Tre vägar är vacker och rörande

2013-10-10

Katarina Frostensons essäsamling Tre vägar får fina ord. ”Denna diktsvit med sitt sätt att stanna kvar i processen där ett jag blir natur är, vågar jag säga, något av det vackraste och mest rörande jag läst." skriver Göteborgs Posten.

”Denna diktsvit med sitt sätt att stanna kvar i processen där ett jag blir natur är, vågar jag säga, något av det vackraste och mest rörande jag läst. Inga tidigare skildringar i det stora utbudet av mor-dotter-litteratur har kommit så här nära. Inga poetmemoarer har gjort skrivandet så angeläget … Sårbarhetens ord sjunger nytt liv över markerna.” 
Amelie Björck, Göteborgs Posten

”Någon kanske undrar om man inte behöver vara välbevandrad i poetens verk för att kunna ta till sig denna bok? Faktum är att det omvända är mer sant: Tre vägar kan vara en utmärkt introduktion till Frostenson. Här får man följa med längs diktens förflutna stigar, åtföljd av författaren. Som enskild bok är det också en av Frostensons mest tillgängliga, skriven på en visserligen konstnärligt anspråksfull men i långa stycken klar prosa. Och samtidigt är språket inte mindre utpräglat frostensonskt: här rispar, stöter och sjunger det på varje sida. Det är en fascinerande bok. Hela tiden har den läsaren i sitt grepp, tack vare den enastående uppmärksamhet och tankevidgande iakttagelseförmåga som den här författaren besitter.”
Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet

”Tre vägar är en generöst öppen kommentar till Katarina Frostensons egna tidigare verk, som sprider ljus över hennes poetiska metod, där negativitet kan tindra och ge energi. Här gestaltar hon en radikal längtan att gå till roten med sitt språkbegär, att driva ut dikten ur dikten, att flå den in på bara benet, men här finns också stillhet och melankoli. Helst vill jag dröja i den gröna dagern över barndomens skuggiga fält, där hasseln blommade grön och där vinden gick i lövverket i en ordlös sång.” 
Eva Ström, Sydsvenskan

"Tre vägar är diktsamling och poetik i ett. Dessutom intelligent självbiografi, det vill säga en biografi som inte självklart utgår från att författarens barndom är intressant för andra. Här sätts barndomen i förorten i relation till den egna poesin, och vidgar greppet mot det generella: hur förädlas barnet genom sina ord? Hur förändras världen genom språket? Det handlar alltså inte bara om poesi, utan om barnets utveckling och ensamhet i minnesbilden … Sällan har jag känt så tydligt som i den här boken, att jag på många bottnar kan förstå Frostensons poesi. Nu handlar poesi i och för sig inte om att förstå, utan om att uppleva, att vara i dikten, vilket Frostenson också skriver. Men ändå, det är skönt att hålla fast vid strån och ränder genom en modersgestalt, genom sorgen efter uppbrottsförsöket från henne.” 
Aase Berg, Kristianstadsbladet

”Men denna gången är hon ändå mera mild än vild. Tonen är melankolisk, och meningarna får fortsätta till punkt. Vägen går i två riktningar. Dels tillbaka till barndomen, till den trallande och klottrande flickan i backen. Dels in i en poetisk essä om poesin, om att fånga och fångas av orden, att stryka och låta stå: det närmaste en poetik Frostenson har skrivit.” 
Malte Persson, Expressen

”Det nya med boken Tre vägar är essäformen. Katarina Frostenson vandrar på tre olika sätt och genom andra poeters verk och världar. Första vägen är i barndomens Hägersten, där en skylt med en av hennes texter taggats av klottrare. Nu är det enklare än någonsin att nå in i Frostensons författarskap. Följ med henne, äntligen finns ord för alla!”
Anne Brügge, Arbetarbladet

 

 

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm