Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Johan Theorin hyllas för sin nya roman Rörgast

2013-10-10

Johan Theorins nya deckare, den avslutande delen i Ölandssviten, hyllas av en enig kritikerkår. Rörgast beskrivs både som ett "Mästerligt ödesdrama" och som en "Perfekt final".

"Ja, det är ett ödesdrama, men det är också en släktsaga och ett lågmält klassdrama där alla måste kämpa för sin överlevnad och där de fattiga alltid förlorar. (...) Precis som i de tidigare böckerna rör sig Johan Theorin på gränsen till spökhistorien: han använder sig av dess dramaturgi och är mästerlig när han bygger sina skräckstämningar (...) Jag skulle nog fortfarande säga att Nattfåk är den allra bästa i Ölandskvartetten, och en av de bästa svenska deckarna någonsin. Men Rörgast kommer inte långt efter."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Johan Theorin lyckas i Rörgast förena vardaglig anständighet med grymhet, känslokyla och våldsam död. Han skildrar hur pengar kan förvandla en bygd. Han anklagar vår oförmåga att locka berättelser och samlad visdom ur de gamla, som befolkar våra äldreboenden. Och han speglar 1900-talshistoria. (...)
Istadigt fortsätter han att förföra läsarna genom att skriva skräckberättelser som om de vore skrönor. Och han gör det med sin vanliga språkliga lätthet, som är en av förklaringarna till hans framgång."
Inger Dahlman, Dalarnas Tidning

"Rörgast, som i grunden handlar om hämnd, men också om hur ett område kan ägas av dem som visserligen kan räkna pengar men glömmer värden, är det skarpaste som Johan Theorin skrivit – just för att han mer än tidigare litar på att spänningen klarar sig bra utan att tydligt markeras. Den bara kommer isande bakifrån, ibland från sidan och stirrar oss till slut rätt i ögonen när den sluter världen i sin famn"
Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad

"Johan Theorin hör till de spänningsförfattare som är bra på gråzoner. Medan deckargenren blir allt mer schablontyngd har Theorins skräckkryddade kriminalromaner sedan debuten 2007 gått i motsatt riktning; in i osäker terräng där gränsen mellan världarna är tunn, och skymning råder både inom och utanför människorna. (...) Språket är rakt och avskalat, intrigen intrikat: ingenting är riktigt vad det ser ut att vara"
Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

"Romanen jobbar alltså på flera plan med tvära kast, och Theorin ror det skickligt i land. Genom hela texten sjuder hoten från det som inte fullt ut kan förklaras logiskt och rationellt. Det blir spännande att se hur Theorin går vidare."
Magnus Persson, Svenska Dagbladet

"Jag har inte för ett ögonblick tvivlat på att han verkligen kan det här med att skriva fantastiskt bra romaner, och med Rörgast visar han det. (...) Jag söker efter invändningar utan att hitta några. Möjligen en enda. Det känns tungt att tvingas lämna Gerlof Davidsson och Öland."
Annika Bengtsson, Hallands-Posten

  • Sveavägen 56
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm