Wahlström och Widstrand, 2022-08-18

Foto: Viktor Fremling

Samtidsroman om hur vi formar relationer och hur de formar oss

Petra Backström har tidigare skrivit ungdomsromanen M varken mer eller mindre. Nu är hon aktuell med Det kommer inte alltid vara du – den första boken för vuxna. På ett både intimt och osentimentalt sätt gestaltar Petra Backström de små ögonblicken mellan två älskande – de trasiga och de kittlande.

Här berättar Petra om boken och om sin bakgrund.

Hur skulle du beskriva Det kommer inte alltid vara du?

Det är en samtida relationshistoria där den stora passionen drabbar jaget – och en berättelse om hur det som känns så självklart ändå blir svårt. För det blir svårt när det finns andra inblandade; när en otrohetsaffär inleds och man sviker dem man tidigare älskat.

Vi får följa huvudkaraktären, jaget, i lite över ett år. I början av berättelsen är hon tjugosju och tycker sig ha en ganska utstakad livsbana – fast kanske är det inte riktigt den hon vill följa. Hennes förhållande går på sparlåga, men hur vet man om något håller på (och kanske borde) ta slut, eller ifall det rör sig om en ”tillfällig dipp”?

​Boken handlar om hur vi formar relationer och hur relationer formar oss. Varför man agerar som man gör, och vad det leder till. Jag tycker om att hitta dynamik i karaktärer; det är sällan självklart vad som är rätt och fel, inte ens – eller särskilt inte – när det kommer till kärlek. Även om berättelsen är skriven i jagperspektiv har jag arbetat med att ge plats för fler känslor än jagets. Och just det tror jag är en särskiljande faktor i mitt manus: Att det finns utrymme att både sympatisera med och ifrågasätta beteendet hos såväl huvudkaraktären som de övriga. Jag tror att det gör att det finns möjlighet till igenkänning för de allra flesta.

Foto: Viktor Fremling

Berätta om din bakgrund, vad ledde dig till att bli författare? Varför började du skriva?

Jag har egentligen alltid skrivit, eller så länge jag kan minnas. Började med dagbok när jag var fyra (”idag åt jag våflor det var gott”) och delade sen ut egengjorda böcker i lågstadiet om tigrarna Tina och Lina, eller Stålfarmor. Jag var ensambarn och tyckte om att fantisera, och att läsa.

Läsandet och skrivandet gick ju tätt ihop; eftersom jag gillade böcker kändes det självklart att försöka mig på att göra egna. Och bland alla tillfälliga eller mer långvariga karriärdrömmar är skrivandet det som har hängt med mig genom allt, och det är ännu lättare att se den banan formas i efterhand.

Efter naturvetenskaplig linje och lite jobb och resande gick jag en ettårig skrivarkurs på Jakobsbergs folkhögskola, och efter det pluggade jag medie- och kommunikationsvetenskap följt av medieproduktion på JMK. Näst sista terminen där färdigställde jag min första roman och sen efter en praktikplats fick jag jobb som copywriter.

Det kommer inte alltid vara du utkommer 30 augusti. Recensionsdag 1 september.