Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Nykomlingen

Författarbilder

267418

Presscitat om Nykomlingen:

”Uppslukande … Chevalier skapar en värld som påminner om en interiör av Vermeer, ett enskilt dröjande ögonblick som överskrider sin egen tid och plats.”

THE NEW YORKER

”Chevaliers klingande prosa är lika lysande effektiv som välvårdat silver.”

ENTERTAINMENT WEEKLY

”Framkallar fullödiga landskap … en rösternas mästare.”

NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

”Chevaliers talang kännetecknas av hennes förmåga att ge liv åt det förflutnas vardagsliv.”

ELLE

”Chevalier har gjort om pjäsens rollbesättning för att kasta ljus över de särskilda utmaningarna i vår tid … en fascinerande övning … ett retsamt nöje. Hon är oerhört fantasifull i sitt projekt.”

WASHINGTON POST

”Chevalier har en stor begåvning för att framkalla en känsla för tid och plats i sina romaner, och den här är inget undantag. Nykomlingen fångar inte bara eran med dess nonchalanta rasism utan även kärnan i upplevelsen av att vara barn på sjuttiotalet, från de blomsterprydda, utsvängda jeansen till dubbelhopprepens snärtar på skolgården. Hennes skickliga och starka version av detta klassiska drama förnyar originalet.”

SAN FRANCISCO BOOK REVIEW

”Boken lyckas gestalta det Shakespeareska dramats känsla av växande obehag, och kulminerar i en störande och olustig klimax som dröjer sig kvar länge.”

BUST

”Detta är även på egen hand en fängslande och fullkomligt övertygande berättelse med trovärdiga romanfigurer och en tragisk upplösning som är god nog för den store skalden.”

PITTSBURGH POST-GAZETTE

”Chevalier lyckas göra en sann tragedi av berättelsen … Nykomlingen kommer att tilltala vuxna Shakespeare-älskare och unga läsare som kanske bara känner till Shakespeare på grund ett par förälskade tonåringar från Verona.”

RALEIGH NEWS AND OBSERVER

”Romanfigurernas ungdom är naturalistiskt och ärligt skildrad, men lyckas ändå locka fram samma patos som Othellos tragiska väg. Det djupa sambandet mellan originalet och det nya verket är häpnadsväckande. Chevalier bygger paralleller inom paralleller som är både överraskande och utsökt träffande … Det är rent, smart och känsloladdat, fyllt med ögonblick som reflekterar ursprungsmaterialet perfekt, samtidigt som det aldrig trillar utanför den nya berättelsens ramar.”

THE MAINE EDGE

”Chevaliers roman lyckas på ett beundransvärt sätt få läsaren att blicka bakåt – till Shakespeares originalpjäs, och framåt mot det som 1970-talets skolbarn fortfarande kan lära oss om rasrelationer i USA idag.”

BOOKREPORTER.COM

”Med tvingande spänning placerar Chevalier Othello på mellanstadiet i en förort i 1970-talets Washington D.C., där skolgården är lika full av giftiga intriger som ett kungligt hov… Chevaliers briljant täta och hetsande improvisation avslöjar i grunden den tragedi och ondska som kommer av rasism, sexism, avundsjuka och rädsla.”

BOOKLIST

”Chevalier använder på ett begåvat sätt möjligheten att vinkla sin berättelse till en kommentar om rasismen i Amerika.”

PUBLISHERS WEEKLY

Nykomlingen ger inte bara en djupare förståelse av pjäsen Othello utan även av den ständigt aktuella frågan om rasism i vårt samhälle. Othello tvingar läsaren att tänka över hur fruktansvärt det måste ha varit för honom att leva i 1500-talets rasistiska Venedig. Chevaliers nyversion tar det hela vägen och får oss att ifrågasätta om vårt samhälle idag egentligen är bättre.”

NATIONAL POST


Nykomlingen

Shakespearedrama på skolgården
Köp

När den elvaårige diplomatsonen Osei Kokote börjar på sin fjärde nya skola på sex år, där han dessutom är den ende färgade eleven, vet han att han behöver en allierad om han ska klara av ens sin första dag. Tursamt nog får han snabbt kontakt med Dee, den populäraste flickan på hela skolan. Men det finns en annan elev som inte står ut med att se deras nyfunna vänskap: Ian bestämmer sig genast för att krossa deras relation, till varje pris. Innan skoldagen är över kommer allt att vara förändrat för både lärare och elever.I Nykomlingen har Tracy Chevalier förflyttat Shakespeares klassiska tragedi Othello till en skolgård i en Washingtonförort på 1970-talet, där ungdomarna både hinner bli ihop och göra slut med varandra före lunchrasten och där de ibland utan att tänka sig för tar efter de vuxnas smygrasism. Berättat utifrån fyra sjätteklassares perspektiv – Osei, Dee, Ian och hans motvilliga flickvän Mimi – har Chevalier åstadkommit ett laddat drama, om vänskap utmanad av svartsjuka, mobbning och svek.

Annelie Eldh
Recensionsdatum 2018-06-21
Mer om...
 • Originaltitel:

  New Boy
 • Författare

  Tracy Chevalier
 • Recensionsdatum:

  2018-06-21
 • ISBN:

  9789146229919
 • Genre:

  Skönlitteratur: allmänt
 • Översättare:

  Anna Strandberg
 • Utgivningsår:

  2018
 • Mediakontakt:

  Annelie Eldh
 • Bredd:

  135 mm
 • Höjd:

  214 mm
 • Djup:

  19 mm
 • Antal sidor:

  208
 • Vikt:

  0,294 kg
 • Serie:

  The Hogarth Shakespeare
 • Omslagsformgivare:

  Eva Lindeberg
Författaren
Tracy Chevalier

Foto: Nina Subin

Tracy Chevalier

Tracy Chevalier (född 1962) är känd för sina historiska romaner, däribland Flicka med pärlörhänge . Chevalier föddes i Washington D.C., där hon växte upp i ett integrerat område och gick i en skola där de flesta av eleverna var afroamerikaner. Sedan länge lever och verkar hon i London.

Läs mer om författaren Författarens alla böcker
Mer om...
 • Sveavägen 56
 • Box 3159
 • S-103 63 Stockholm