Meny
Sök på Wahlström & Widstrand
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Det goda sovjetiska köket
"Hennes berättelse om att växa upp som barn i två olika världar är samtidigt den underbara berättelsen om det som många amerikanska immigranter upplevt." Marcus Samuelsson

Det goda sovjetiska köket

Minnen, mat och längtan
Konsten att lyckas i det sovjetiska köket
  • Finns i butik senast 2014-09-18
  • ISBN: 9789186729509
  • Genre: Kulturhistoria
  • Mediakontakt: Stephanie Tärnqvist

En trång lägenhet där arton familjer delade samma kök – det var Anya von Bremzens barndomsmiljö i 1960-talets Moskva. Hon sjöng lovsånger till Lenin och gjorde svarta affärer med amerikanska tuggummin. Livet var trist och absurt – och ibland barnsligt glädjefullt. Och till slut fullständigt outhärdligt. 1974 flydde Anya och hennes mor Larisa till USA.

I dag är Anya von Bremzen en framstående matskribent och lever i två skilda matvärldar: i den ena skriver hon om fyrstjärniga restauranger, i den andra kan smaken av en enkel kolbasa få det förflutna att framstå i ett rosenrött skimmer.

För att återskapa detta förflutna, alla dess bitterljuva dofter och smaknyanser, beslutar sig Anya och Larisa för att förvandla Larisas kök till en tidsmaskin: att tillaga maträtter – enkla eller överdådiga – från vartenda decennium av den ryska och sovjetiska 1900-talshistorien. Tio sådana recept återges i boken.

Genom att beskriva dessa måltider får vi oss också till livs en gripande familjehistoria som sträcker sig över tre generationer. Hur var det att leva i ett land där varenda tugga hade politisk betydelse? Anya von Bremzen skildrar vad maten betydde för hennes familj, men också för landet som helhet – alltifrån Lenins spannmålsrekvisitioner och de av Stalin framkallade svältkatastroferna till Chrusjtjovs brödköer och Gorbatjovs korståg för att ersätta alkohol med mineralvatten.

Det goda sovjetiska köket visar hur mat – att inte få någon, att längta efter den, att frossa i den om man hade tur – präglade Sovjetunionens hela historia. Och den får oss att reflektera över matens betydelse i våra egna liv.

Stephanie  Tärnqvist
Recensionsdatum 2014-09-18
Mer om...
  • Originaltitel:

    Mastering the Art of Soviet Cooking
  • Författare

    Anya von Bremzen
  • Recensionsdatum:

    2014-09-18
  • ISBN:

    9789186729509
  • Genre:

    Kulturhistoria
  • Översättare:

    Åsa Jonason, Hans-Jacob Nilsson
  • Utgivningsår:

    2014
  • Mediakontakt:

    Stephanie Tärnqvist
  • Bredd:

    162 mm
  • Höjd:

    235 mm
  • Djup:

    34 mm
  • Antal sidor:

    425
  • Vikt:

    0.878 kg
  • Formgivare:

    Eva Lindeberg
Författaren
Anya von Bremzen

Foto: John von Pamer

Anya von Bremzen

Anya von Bremzen är född 1963 i Sovjetunionen, kom som tioåring till USA och bor i dag omväxlande i New York och Istanbul. Hon är en av USA:s mest kända matskribenter, medverkar i tidskrifter som Food&Wine och  New Yorker  och har gett ut fem kokböcker.

Läs mer om författaren Författarens alla böcker
Mer om...
  • Sveavägen 58, nb
  • Box 3159
  • S-103 63 Stockholm